Izvor: Blic, 28.Nov.2020, 15:42

"Upravljanje SPC nije bio lak zadatak u senci harizme patrijarha Pavla, proglašavanog svecem još za života, ipak patrijarhu Irineju je uspelo da srpskom crkvom vlada mudro i umereno"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej, preminuo je u prošli petak u Vojnomedicinskom centru Karaburma posle dvonedeljne borbe sa kovidom-19, u 91. godini. Ostaće upamćen kao pastir blage naravi i jake volje da uvede red u SPC, u matici i dijaspori, uspevajući da umiri antagonizme među episkopima i spreči raskol američkih eparhija. Administrativnim merama primirio je kontroverzne jerarhe poput Filareta i Kačavende. Srpskom crkvom vladao je „mudro i umereno“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.