Zvanični podaci: Turistička sezona podbacila u julu, Dubrovnik i Split izuzeci

Izvor: B92, 02.Avg.2019, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanični podaci: Turistička sezona podbacila u julu, Dubrovnik i Split izuzeci

Zagreb -- Turistički jul u Hrvatskoj zabeležio je minus od 544.150 noćenja i 90.765 dolazaka, prema zvaničnim podacima do kojih je došao Indeks preko sistema E-visitor.

Hrvatski turizam još u pozitivnoj zoni drži dobra predsezona, ali ako se ovaj trend nastavi i u avgustu, turističke brojke, a time i zarada, mogle bi da budu znatno manje od prošle godine, ocenjuje se u tekstu na portalu.

Kako se precizira, u julu ove godine zabeleženo je 4.537.958 dolazaka i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 30.383.838 noćenja u Hrvatskoj, dok je u istom mesecu prošle godine bilo 4.628.723 dolazaka i 30.927.988 noćenja.

Sve primorske županije i Zagreb zabeležili su minuse noćenja u julu.

Istra je tako imala 2,3 odsto manje noćenja nego prošle godine, Splitsko-dalmatinska županija 2,5, a Dubrovačko-neretvanska 0,45 odsto.

Izuzetak je grad Dubrovnik, koji i ove godine beleži rekorde. Tako je u julu zabeleženo 3,6 odsto više noćenja i dva odsto više dolazaka.

U plusu je i grad Split, i to za dva odsto u dolascima i za 0,69 procenata u noćenjima.

Rovinj je u minusu za 1,6 odsto u dolascima i čak za četiri odsto u noćenjima. Prema vrsti smeštaja, zanimljivo je da su jedino hoteli u plusu, i to za 1,16 odsto u dolascima i 0,22 odsto u noćenjima.

Privatni smeštaj beleži u dolascima i noćenjima za 2,2 odsto, a kampovi su u minusu 4,2 u dolascima i za 4,6 odsto u noćenjima.

Najviše je u julu podbacilo, Hrvatskoj najvažnije, nemačko tržište, pa smo imali četiri odsto manje dolazaka i čak šest odsto manje noćenja turista iz Nemačke. Austrijanaca je došlo sedam procenata manje nego prošle godine, a najlošiji rezultat bio je s Poljacima jer oni beleže pad od deset posto i po dolascima i po noćenjima, piše Indeks.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.