Sve više turista posećuje plamen koji se ne gasi već 40 godina

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2018, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više turista posećuje plamen koji se ne gasi već 40 godina

Plinski krater Darvaza u Turkmenistanu lokalno stanovništvo naziva Vratima pakla. Reč je o krateru prirodnog plina razmera 69 metara i dubine oko 30 metara.

Naučnici su početkom sedamdesetih godina prošlog veka verovali da se na ovom području nalaze velika nalazišta nafte. Ipak, kada su počeli da buše, zemlja se otvorila, pa je nastao krater iz kog je počeo da izlazi metan.

Kako bi sprečili širenje opasnog plina i ekološku katastrofu velikih razmera, geolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su ga zapalili. Verovali su da će goreti tek nekoliko dana, ali on plamen je aktivan i danas prikazujući apokaliptičnu sliku kojoj ne mogu odoleti mnogi turisti iz različitih delova sveta.

Od 2009. godine ovaj komadić pustinje Karakum posetilo je više od 50 hiljada posetilaca. U blizini kratera je i selo Derveze koje je udaljeno od glavnog grada Ašgabata 260 kilometara. Zbog ograničenih mogućnosti smeštaja, većina turista dolazi da kampuje u šatorima.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.