Dragana Milošević razgovarala sa direktorom Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijanom Fajksom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 13:57

Dragana Milošević razgovarala sa direktorom Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijanom Fajksom

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u zgradi Pokrajinske vlade primila atašea za kulturu Ambasade Austrije u Republici Srbiji i direktora Austrijskog kulturnog foruma dr Adrijana Fajksa, sa kojim je razgovarala o mogućnostima i projektima za dalju saradnju u oblasti kulture.

Izražavajući zadovoljstvo što su institucije kulture, čiji su osnivači Pokrajinska vlada i Donja Austrija uspele da kroz projektnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju uvrste u plan i program svog rada i dve izložbe tokom ove godine, što je značajno zbog činjenice da AP Vojvodina predsedava Radnoj zajednici podunavskih regiona, Miloševićeva je navela da su u pitanju izložba Muzeja savremene umetnosti Vojvodine planirana za 19. maj i izložba u Muzeju Vojvodine u oktobru ove godine pod nazivom „Vojvodina i Donja Austrija. Interkulturalne veze“.

Podsećajući na bogate istorijske i kulturne veze Srbije i AP Vojvodine sa Austrijom, ona je istakla da je uspešno ostvarena saradnja Srpskog narodnog pozorišta i pozorišta Donje Austrije u koprodukciji baletske predstave „Madam Baterflaj“. Njeno izvođenje je zbog epidemiološke situacije odloženo u Austriji, a sekretarka Milošević je izrazila nadu da će predstava uskoro biti izvedena i pred austrijskom publikom, što predstavlja izuzetnu čast za sve učenike projekta.

Po njenim rečima, postoji i čitav niz projekata planiranih tokom ove godine u okviru Evropske prestonice kulture u Novom Sadu koji bi mogli biti interesantni za dalju saradnju institucija kulture dveju zemalja. Ovom prilikom Dragana Milošević je pozvala dr Fajksa da poseti i predstojeći Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu od 3. do 10. marta, gde se promovišu izdanja naših ustanova kulture, kao i druge značajne kulturno-umetičke sadržaje u okviru sajamskih aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Tim vidom aktivnosti biće stavljen akcenat na buduće izdavačke projekte institucija kulture dveju država i dodatno će se poboljšati mogućnosti za unapređenje saradnje u ovom segmentu.

Dr Fajks je ovom prilikom zahvalio na sveukupnim naporima koje Pokrajinski sekretarijat ulaže u kontekstu unapređenja međunarodne saradnje i istakao da je cilj da se upravo institucije kroz projekte jače povežu. On je predložio mogućnosti za dalju saradnju uključivanjem institucija kulture iz AP Vojvodine u Klaster kulturnih institucija, koji trenutno obuhvata 18 zemalja Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Milošević sa ambasadorom Slovačke o saradnji u kulturi 

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Pokrajinskoj vladi razgovarala sa novoimenovanim ambasadorom Slovačke Republike u Republici Srbiji Fedorom Rosohom o mogućnostima dalje saradnje u oblasti kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.