Izvor: Blic, 27.Feb.2021, 22:01

Srbija gleda film “U ime naroda”: “Diž’te decu iz kolevke da zapamte njegov lik!”, govorio je Zmaj o Svetozaru Miletiću

"Nije to ukop Okante s' toga, lјudi ozbilјni, mante se detinjarije! Našto vam les, a našto grobnica? On je izgoreo. Od njeg nema plena truležu, od Miletića j' osto pepo čist; izgoreo j' na ognju velikom, Na ognju što se s njime rodio. Vaše je: ovaj oganj negovat', a pepo mante, nek se razveje, neka se grli, nek se združuje s pepelom svetim Save Nemanje. Pa duhni vetre naših uzdaha, dugo ćeš, dugo Srpstvom pirlati sipaćeš ove svete čestice na našu daću, našu nedaću. Deca će naša biti jedrija, unuci naši biće svetliji, na koga padne zrno majušno da ga ozari, oSvetozari.", reči su Jovana Jovanovića Zmaja, pesnika, lekara, savremenika i nadsve prijatelja Svetozara Miletića, nad čijim odrom se čika Jova tog 4. februara 1901. na Uspenskom groblju u Novom Sadu opraštao rečima koje su lametirale i slavile ovozemaljski život i legat koji je Miletić ostavio "srpskoj Atini", Vojvodini i Srbiji. Film „Ime naroda“, a koji govori o njegovom životu, večeras se premijerno prikazuje na malim ekranima od 21 sat, na Prvom programu Radio-televizije Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZMAJ, MILICA, JAŠA... Savremenici Svetozara Miletića koji su obeležili važan period srpske istorije

Izvor: Blic, 27.Feb.2021

FIlm o velikanu naše istorije, i jednom od najuticajnijih, najsrčanijih i najhrabrijih političara 19. veka, pa i modernog doba, Svetozaru MIletiću "Ime naroda" večeras je premijerno prikazan na Prvom programu Radio televizije Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.