Srbija: Šest destinacija za obrazovni turizam

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2012, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Šest destinacija za obrazovni turizam

U Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) predstavljeno je šest destinacija u Srbiji koja su deo projekta Ujedinjenih nacija namenjenog razvoju dečijeg i omladinskog turizma u seoskom području.

Na konferencuiji za novinare predstavljeni su programi za decu i omladinu, koji se nude u opštini Kladovo u selu Tekija, u opštini Ljig u selu Paležnica, u Banji Vrujci, u Vršcu na Vršačkom bregu i Gudurici, u Knjaževcu i kod Gornjeg Milanovca u selu Pranjani.

Kroz kampove >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Čudesno blago Đerdapa", "Vredne ruke", "Čarobno selo", "Banantsko šarenilo", "Obrazovna avantura" i kroz "Otvorenu seosku školu", kako je rečeno, predškolci i školarci stiču funkcionalno znanje, razvijaju kreativnosti i uspostavljaju kontakte.

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije Srbije Goran Petković kazao je da je popunjenost kreveta u ruralnom području Srbije jako mala, svega četiri odsto.

On je naglasio da je obrazovni turizam čiji je cilj sticanje konkretnih znanja kroz osmišljene programe, jedan od boljih načina promocije sela i sticanja funkcionalnih znanja za decu iz gradskih sredina.

Prema rečima specijaliste za obrazovanje UNICEF-a Tanje Ranković, razvoj turizma na selu se može učiti kroz nekoliko modela koji su u skladu sa nastavnim planom i programom, a stiču se i znanja i iskustva koja nisu vezana za štolski program.

Ona je dodala da se kroz model "Obrazovna farma", deca o životu na selu uče kroz svakodnevne aktivnosti na farmi, a tokom boravka, koji može biti jedan , dva ili sedam dana, hrane se domaćim proizvodima.

Kroz model "Centar za zabavu i edukaciju", kako je kazala deca se uče kroz igru i praktričan rad, tako što znanje o prirodi primenjuju u obrađivanju bašte, dok znanje iz matematike i fizike koriste za pravljenje mini koliba.

"Tu su i centri za otkrića i tematski centari, gde će deca moći da povežu ono što uče u školi sa svetom u kome žive, što ukazuje da se dečiji i omladinski turizam može realizovati na nov i nesvakidašnji način", kazala je Rankovićeva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.