Zamrznute integracije

Izvor: RTS, 23.Feb.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrznute integracije

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće odložen dok se ne završe izbori za Evropski parlament zakazani za kraj maja, navode diplomatski izvori u Briselu. Tek tada biće jasnije koliko novih poglavlja će Srbija moći da otvori na međuvladinoj konferenciji u junu. Od rezultata evropskih izbora zavisiće i pravac politike proširenja EU na Zapadni Balkan, ocenjuju analatičari u Briselu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Iako najavljen za sredinu aprila, godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji i drugim zemljama Balkana biće objavljen najverovatnije tek 29. maja. Znak da neke zemlje članice vide proširenje na Balkan kao rizik na unutrašnjem planu uoči izbora.

"Nije samo reč o odlaganju godišnjih izveštaja, već i o tome da lideri Zapadnog Balkana neće biti pozvani da prisustvuju na evropskom samitu u Sibiu za vreme rumunskog predsedavanja", napominje Srđan Cvijić sa Instituta za otvoreno društvo iz Brisela.
I dok zemlje članice neće da rizikuju sa temom proširenja uoči izbora, odlaganje izveštaja moglo bi da poremeti očekivani kalendar događaja, jer će za odluku o broju novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom sredinom juna, na raspolaganju biti samo dve ili tri nedelje.
Srbija ima pet poglavlja u proceduri odlučivanja, a do sada je za vreme jednog predsedavanja otvarala najviše dva. Lakmus papir za stanje proširenja u junu biće odluka o otvaranju pregovora sa Makedonijom, koja uprkos sporazumu sa Grčkom nije izvesna.
Mnogo pitanja nakon novih izbora 
Situaciju bi mogli da zakomplikuju i rezultati izbora.
"Nećemo imati kao do sada solidnu većinu dve najveće političke grupe, Narodne partije i socijalista. Moraće možda da uđe treća i četvrta politička grupa u tu jednačinu, što bi značilo možda odgađanje formiranja nove Evropske komisije", dodaje Cvijić.
Sadašnja EK usvojila je strategiju za Balkan u kojoj se prvi put pominje 2025. kao rok za članstvo Srbije, ali taj dokument nije do sada preokrenuo dinamiku proširenja.
"Države članice nisu potvrdile dokument već su ga primile k znanju, samim tim ostavljena je određena nedoumica oko budućnosti dokumenta. To ima posebnu snagu imajući u vidu da se bliže izbori za Evropski parlament i biranje nove EK", smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, Beograd.
Zato će sastav i organizacija nove EK posle izbora biti važni i za Balkan, posebno pitanje hoće li postojati poseban resor za proširenje i ko će ga preuzeti od sadašnjeg komesara Hana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski izbori odlažu izveštaj o Srbiji

Izvor: Mondo, 23.Feb.2019

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije drugim zemljama Balkana, umesto sredinom aprila, biće objavljen najverovatnije tek 29. maja, posle izbora za Evropski parlament, naveli su diplomatski izvori u Briselu za RTS.

Nastavak na Mondo...

"Izveštaj posle izbora, od rezultata će zavisiti pravac"

Izvor: B92, 23.Feb.2019

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije drugim zemljama Balkana, umesto sredinom aprila, biće objavljen najverovatnije tek 29. maja...To će biti učinjeno posle izbora za Evropski parlament, naveli su diplomatski izvori u Briselu za RTS...Od rezultata evropskih izbora zavisiće i pravac...

Nastavak na B92...

RTS: Izveštaj EU o Srbiji verovatno posle evropskih izbora

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2019, 00:35

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biće odložen dok se ne završe izbori za Evropski parlament zakazani za kraj maja, navode diplomatski izvori u Briselu, prenosi Radio-televizija Srbije...Tada će biti jasnije koliko novih poglavlja će Srbija moći da otvori na međuvladinoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.