Popularnost ima cenu: 10 zemalja ugroženih overturizmom

Izvor: Mondo, 12.Avg.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popularnost ima cenu: 10 zemalja ugroženih overturizmom

Overturizam podrazumeva da u neku zemlju dolazi toliko turista, da se time ugrožavaju život meštana i životna sredina - a evo koje zemlje su najgore prošle po tom pitanju!

Crna Gora i Hrvatska su među 10 najugroženijih zemalja sveta u pogledu "overturizma", što je novi termin kojim se opisuje situacija kada ima toliko posetilaca na jednoj lokaciji da to negativno utiče na meštane i životnu sredinu.

Prema listi portala "Diznifikejšn map" koji se bavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << procenom overturizma, Hrvatska je druga na listi, sa procenjenim udelom od 3,78 gostiju po stanovniku, dok je Crna Gora na šestoj poziciji sa procenom od 3,02 turista po stanovniku, prenosi Investitor.me.

Listu predvodi Island sa 6.52 gosta po stanovniku, treći su Bahami sa 3,64, a slede Austrija i Kipar.

Na sedmom mestu, iza Crne Gore je Grčka, a slede Estonija, Irska i Danska, koja je na 10. mestu.

Kada je reč o gradovima iz regiona, među 10 najugorženijih je Dubrovnik koji se nalazi na trećem mestu sa 1.000 turista na jednog stanovnika.

"Diznifikejšn map" ističe da treba razlikovati overturizam od masovnog turizma jer pojedine destinacije mogu da se nose sa milionima turista, dok se druge bore i sa mnogo manjim brojem.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.