Najpoznatija skijališta u Sloveniji, Bugarskoj, Austriji i BiH

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2019, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatija skijališta u Sloveniji, Bugarskoj, Austriji i BiH

Ljubiteljima zimskih sportova, ali i onima koji samo vole da uživaju u zimskoj idili, na raspolaganju su brojne popularne destinacije u regionu.

Za skijaše nema mnogo dileme kako će da provedu zimski odmor već je jedino pitanje gde će da se upute ove sezone. Ukoliko se odlučite da proverite kakva su skijališta van Srbije, ali da ne putujete daleko, otkrivamo gde se nalaze najbolji ski-centri u regionu.

Bansko - Bugarska

Na visini od 2.600 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << smešten je najpopularniji ski-centar u Bugarskoj. Ovu lokaciju vredi posetiti zbog prelepih zimskih predela nacionalnog parka Pirin, a reč je o pravom mestu za vas, ako vam je skijanje primarni cilj. Ukupna dužina ski-staza iznosi 70 km, tako da ćete sigurno naći neku koja odgovara vašim skijaškim sposobnostima. U sklopu ski-centra nalazi se osam plavih, 11 crvenih i dve crne staze, a najpoznatija je crna Tomba, koja nosi ime legendarnog italijanskog skijaša Alberta Tombe. Cena ski-pasa za odrasle za jedan dan iznosi 32 evra. Smeštaj možete da nađete i za desetak evra u lokalnim vilama, a domaće agencije nude sedmodnevne aranžmane sa prevozom i polupansionom u hotelu po ceni od 290 evra.

Karakteristike ski-centra:

- Plavih staza: 30 odsto

- Crvenih staza: 45 odsto

- Crnih staza: 25 odsto

- Zasnežavanjem pokriveno 100 odsto staza

- Broj dečijih ski-liftova: 10

- Broj ski-liftova-vučnica: 5

- Broj sedežnica: 9

- Gondola: 1

- Dužina svih žičara: 27 km

Kranjska Gora - Slovenija

Ljubitelji zimskih sportova neće moći da odole ako krenu put slovenačke Kranjske Gore. Žičare i staze nižu se na obroncima Vitranca od Kranjske Gore pa sve do Planice na nadmorskoj visini od 800 do 1.215 m. Brojne sedežnice i žičare dostupne su skijašima i vode do svih staza, a ono što ih karakteriše je pristupačnost. Nalaze se u blizini međunarodnih puteva, a zbog nadmorske visine na kojoj se nalaze, nude odlične vremenske uslove. Snežna plaža koja se nalazi između kompleksa hotela i skijališta je definitivno još jedan od razloga zbog kojeg treba posetiti ovo mesto zimi. Cena ski-pasa za odrasle za jedan dan je 35 evra. Naše agencije nude polupansion u hotelima za sedam noći za cenu već od 480 evra, dok se prenoćište u lokalnim brvnarama može naći i za 15 evra.

Karakteristike ski-centra:

- Crne staze: 2,6 km

- Crvene staze: 4 km

- Plave staze: 6,6 km

- Žičare: 6 sedežnica, 13 liftova

- Staze za nordijsko skijanje: 40 km

Bad Klajnkirhajm - Austrija

Bad Klajnkirhajm je austrijsko skijalište najbliže Srbiji (700 km od Beograda). Osim skijanja posetioci mogu da uživaju i u termalnim banjama Sveta Katarina i Romerbad, u kojima je unutrašnja temperatura vode 32-34 stepena Celzijusa. Oni koji žele da se okupaju u spoljašnjim bazenima moći će da se brčkaju u vodi čija se temperatura kreće od 28 do 32 stepena. Pored 103 km uređenih skijaških, uređena je i borderkros staza. Cena ski-pasa za odrasle za jedan dan košta 48 evra. Na ovoj destinaciji može se pronaći dvokrevetni apartman po ceni od 15 do 20 evra, dok se u hotelima sedam noćenja sa doručkom za jednu osobu naplaćuje oko 350 evra.

Karakteristike ski-centra:

- Najviša izlazna stanica: 2.055 m

- Najniža početna stanica: 1.100 m

- Ukupno ski-liftova: 25

- Gondola 4

- Plavih staza: 18 km

- Crvenih staza 77 km

- Crnih staza: 8 km

- Borderkros staza i snoubord park

- 3 sankaške staze ukupne dužine 15 km

Jahorina - Bosna i Hercegovina

Ako pitate starije ljude gde se skijalo u njihovo vreme, mnogi će se odmah setiti Jahorine u susednoj Bosni i Hercegovini. Ova planina je 1984. bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, ali je vremenom postala zapuštena. Međutim, u poslednje vreme vraća stari sjaj i ponovo preuzima primat i vodeću ulogu među zimskim turističkim centrima u regionu, pa je za one sa malo plićim džepom ovo idealna destinacija. Cena ski-pasa za odrasle za jedan dan košta 45 evra. Smeštaj sa polupansionim u hotelima na vrhu planine može se naći već po ceni od 25 evra, dok su turistima na raspolaganju i brojne vile u okolini, pa čak i u Sarajevu, za desetak evra, ako ne i manje.

Karakteristike ski-centra:

- 20 km skijaških staza

- 3 šestoseda

- 4 ski-lifta i 2 dvoseda

- Plavih staza: 14 odsto

- Crvenih staza: 65 odsto

- Crnih staza: 21 odsto

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.