Makedonsko more: Destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2018, 05:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedonsko more": Destinacija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Poznato je kao "makedonsko more" jer predstavlja osnovu turizma te države. Ohridsko jezero je staro oko tri i po miliona godina, a nalazi se na granici Makedonije i Albanije.

Destinacija je koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jezero je kristalno čisto, prostire se na površini od 349 kvadratnih kilometara a providno je do 22 metra dubine.

Stotine izvora snabdevaju Ohridsko jezero svežom vodom, a najpoznatiji je izvor reke Crni Drim ili popularno nazvano >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Biljanini izvori.

Grad Ohrid se smatra kolevkom slovenske pismenosti, jer je bio sedište širenja pismenosti i hrišćanstva među Slovenima, koje su započeli učenici Ćirila i Metodija, sveti Kliment i sveti Naum.

Priča o tom mestu ne može da se zaokruži bez bisera. Oni se prave po tajnoj recepturi koja se prenosi sa kolena na koleno, ali samo po muškoj liniji. Biseri se dobijaju od krljušti sitne ribe plasice, koja živi samo u čistoj vodi Ohridskog jezera i delovima reke Crni Drim.

Nedaleko od grada, na visokoj steni iznad jezera, nalazi se manastir svetog Nauma koji je zbog prirodnih lepota postao turistička atrakcija. Oko njega su smešteni restorani na vodi, s kojih možete otploviti čamcima u obilazak.

U crkvi se nalaze i mošti svetog Nauma Ohridskog, a legenda kaže da ukoliko naslonite uvo na kovčeg gde počiva svetac - čućete otkucaje. Vernici tvrde da su to otkucaji srca svetog Nauma koje je ostalo u manastiru.

Ohrid je mesto koje turistima nudi sve - od predivnih plaža, čiste vode, "noćnog života", istorijskih somenika a naročito ljubaznosti domaćina. Ukoliko niste, mi vam želimo da posetite ovo nestvarno mesto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.