U toku akcija Spid Maraton - pojačana kontrola brzine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 15:33

U toku akcija "Spid Maraton" - pojačana kontrola brzine

Pojačana kontrola saobraćaja, pre svega prekoračenja brzine sprovodi se ove nedelje u 30 evropskih zemalja, članicama Evropske saobraćajne policije, među kojima je i Srbija. Cilj akcije je bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno pešaka, koji čine skoro polovinu od ukupnog broja nastradalih od početka godine.

Danas je 24-časovni radarski maraton na putevima u Srbiji s ciljem sankcionisanja prekršaja nepoštovanja ograničenja brzine uz napomenu da je brza vožnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i dalje među vodećim uzrocima sabraćajnih nezgoda.

Miloš Stamenković iz Policijske uprave Novi Sad kaže: "Akcija podrazumeva prisustvo policijskih službenika Saobraćajne policije tokom 24 časa koji će tom prilikom neprekidno vršiti merenje brzine kretanja vozila na različitim lokacijama. Akcija će se sprovesti korišćenjem svih raspoloživih uređaja uz angažovanje maksimalnog broja pripadnika Saobraćajne policije".

Više od polovine stradalih na putevima je usled prekoračenja brzine. Prema zvaničnim podacima za 20 posto je manje nezgoda nego u istom periodu prošle godine, a stručnjaci smatraju da ne bi trebalo da se oslanjamo na statistiku, već na edukaciju.

Miroslav Mihailović, direktor AMK "Novi Sad" kaže: "Drastično je manji broj automobila koji učestvuje u saobraćaju pa je zato i smanjen broj saobraćajnih nesreća. Kada bi se videla manja fluktuacija automobila u saobraćaju kao što je i smanjena količina goriva koja se prodaje, videlo bi se da se nije smanjio broj nesreća, bojim se da je čak i povećan u odnosu na procentualni broj automobila u saobraćaju".

Od početka godine nastradalo je 45 pešaka, od toga četvoro dece, a 12 odsto pešaka izgubi život na prelazu, svojom ili greškom vozača.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja ističe: "Pešaci čine skoro polovinu svih poginulih od početka godine. Ako pogledamo poslednjih desetak godina pešaci čine oko jednu četvrtinu".

Sa ciljem zaštite pešaka, MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli su kampanju "Ne pretrčavaj život, pređi na pešački".

Pored podizanja svesti pešaka i vozača, trebalo bi unaprediti i saobraćajnu infrastrukturu, između ostalog vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. To je očigledno u delu Petrovaradina, gde i u ovako prometnoj ulici, pešački prelaz nije dovoljno uočljiv danju, a kamoli noću.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja naglašavaju da bi lokalne samouprave predviđenih 30 posto od naplaćenih kazni trebalo redovno da ulažu u saobraćajnu infrastrukturu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saobraćajna policija u Srbiji sprovodi akciju kontrole brzine „Spid maraton“

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2021

U okviru međunarodne akcije pojačane kontrole brzine, koja se sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije "ROUDPOL", saobraćajna policija na putevima u Srbiji u sredu sprovodi akciju "Spid maraton", u okviru koje se brzina neprekidno meri 24 sata, izjavila je Zagorka Cvetković iz...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.