Drevno pleme živi kao pre 2.000 godina: Žene seku prste, muškarci nose rog na penisu

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2017, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drevno pleme živi kao pre 2.000 godina: Žene seku prste, muškarci nose rog na penisu

Pleme Dani živi u indonežanskoj zabiti, u brdima Zapadne Papue, 3.500 kilometara daleko od prestonice Džakarte, a 1938. slučajno ih je otkrio američki istraživač Ričard Arčbold. Međutim, pleme uporno odbija da primi zapadnjačku civilizaciju.

Dani žive po arhaičnim pravilima, a nemački fotograf Markus Rot proveo je s njima nedelju dana proučavajući njihovu kulturu.

Muškarci boje lice i umeću životinjske kosti u nos i uši da bi izgledali zastrašujuće. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nagi su, osim što na penisu nose posebno napravljen štitnik u obliku roga.

Plemenska tradicija je ratnička, ali danas se bore samo simbolično, da bi održali tradiciju i proslavili plodnost svoje zemlje - svakog avgusta ritualno ratuju sa susednim plemenima Lani i Jali. Najveći ratnici imaju posebnu čast.

"Jedna od najfascinantnijih stvari je mumija Kurulua, stara 370 godina. On je bio najbolji i najljući ratnik, a mumiju u svojoj kolibi čuva jedan čovek i pokazuje je s velikim ponosom. Ratnici budu nagrađeni ogrlicom za svakog ubijenog neprijatelja, a najveći među njima budu mumificirani", priča Rot.

Pravila za žene su brutalnija - sa svakog umrlog člana porodice žena mora da odseče članak prsta da bi pokazala bol koji oseća za pokojnikom.

Vlada je nedavno zabranila taj ritual, ali starije žene nastavljaju po svome. Muškarci i žene žive u odvojenim kolibama, kuvaju na vatri i razmenjuju dobra sa susednim plemenima.

Kad nešto slave, zabavljaju se uz muziku tradicionalnog drvenog instrumenta, koji zovu "pikon". Svinje su veoma vredne, pa je najveće slavlje posvećeno baš njima.

Festival svinja okupi ne samo celo pleme, već i njihove komšije, a što više svinja zakolju - to su se bolje proveli.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.