Češka: Rusija da plati odštetu za eksploziju municije, uhapšeno pet osoba zbog borbi na istoku Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2021, 09:59

Češka: Rusija da plati odštetu za eksploziju municije, uhapšeno pet osoba zbog borbi na istoku Ukrajine

Donji dom češkog parlamenta usvojio je dokument kojim poziva vladu da od Rusije zahteva odštetu za eksploziju skladišta municije iz 2014. godine u češkom selu Vrbetice, preneo je danas češki list "Dnes".

Poslanici su, takođe, pozvali vladu da smanji broj ruskih diplomata u Češkoj i podržali su odluku vlade o proterivanju 18 članova osoblja iz ruske ambasade u Češkoj, koji su u ponedeljak napustili Prag, javlja ruska novinska agencija Tas s.

Donji dom češkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta je takođe pozvao ministre da se suprotstave akcijama koje štete suverenitetu Češke Republike.

U skladu sa dokumentom, ruskim kompanijama ne sme biti dozvoljeno učešće u strateški važnim infrastrukturnim projektima na češkoj teritoriji, kao što je izgradnja nuklearnih elektrana.

Ranije je češki premijer Andrej Babiš rekao da ministarstvo finansija priprema tužbu za naknadu štete protiv onih koji stoje iza eksplozije skladišta municije u selu Vrbetice.

"Naneta je ogromna šteta. Ministarstvo finansija priprema tužbu sa zahtevom za odštetu", rekao je Babiš.

Uhapšeno pet osoba zbog borbi na istoku Ukrajine

Češka policija uhapsila je pet osoba zbog sumnje da su počinili dela povezana sa terorizmom vezana za borbe na strani proruskih snaga na istoku Ukrajine, saopštili su danas tužioci.

Visoko javno tužilaštvo u Pragu navelo je da protiv pet uhapšenih osoba još nije podignuta optužnica, ali su uhapšeni zbog sumnje da su počinili teroristička dela, finansiranje terorizma i podržavanje terorizma, preneo je Rojters.

Ova krivična dela odnose se na umešanost čeških državljana u borbama na istoku Ukrajine na strani samoproglašene Donjecke Narodne Republike, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češka: Rusi da plate

Izvor: B92, 21.Apr.2021

Češka -- Donji dom češkog parlamenta usvojio je dokument gde poziva vladu da od Rusije zahteva odštetu za eksploziju skladišta municije iz 2014. godine u selu Vrbetice...Poslanici su, takodje, pozvali vladu da smanji broj ruskih diplomata u Češkoj i podržali su odluku vlade o proterivanju 18...

Nastavak na B92...

Moskvi dat rok do podne, a Rusija je spremna da uzvrati

Izvor: B92, 22.Apr.2021, 09:26

Prag -- Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da će uzvratiti Češkoj ukoliko dođe do novih koraka Praga protiv ruskih diplomata, prenosi Rojters...Rusko ministarstvo spoljnih poslova će razjasniti moguće posledice českom ambasadoru Vitezslavu Pivonki, rekla je portparolka ministarstva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.