Toyota proslavlja dve decenije od lansiranja prvog hibrida u SAD

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 16:32

Toyota proslavlja dve decenije od lansiranja prvog hibrida u SAD

Prvi hibridni model - Prius, pojavio se u Japanu 1997, a na američko tržište je stigao tri godine kasnije.

Toyota se početkom maja pohvalila da je za nepune dve i po decenije širom sveta prodala 15 miliona vozila sa hibridnim pogonom.

Japanski proizvođač, koji je jedan od pionira ove tehnologije, ujedno je i kompanija koja je do sada najuspešnije komercijalizovala hibridne pogonske sisteme koji najčešće predstavljaju kombinaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << benzinskog i elektromotora. Iako je danas praktično čivata gama Toyota modela "hibridizovana", put ka uspehu je najpre prokrčio Prius.

Ovaj automobil specifičnog dizajna, čime se vizuelno isticalo da se radi o posebnom automobilu i nesvakidašnjem pogonskom sistemu, lansiran je tiho na domaćem, japanskom tržištu 1997. godine, da bi 2020.

Toyota krenula u osvajanje tada najvećeg svetskog tržišta - SAD, čime je pokrenuta globalna ekspanzija proizvodnje i prodaje hibridnih automobila.

Dve decenije kasnije, hibridni pogon je uhvatio korenje, a Toyota ga nudi u gotovo svim svojim modelima.

Kako bi obeležio ovaj značajan jubilej, japanski proizvođač je u Sjedinjenim Državama lansirao specijalnu, ograničenu seriju od 2.020 primeraka Priusa koji će se prodavati u samo dve boje karoserije - Supersonic Red i Wind Chill Pearl.

Kao osnova je poslužio regularni američki Prius XLE, a jubilarna verzija se od njega razlikuje i po ukrasnim crnim detaljima na karoseriji (uključujući crni B stub i crne spoljne retrovizore), ako i po crnim petokrakim 17-inčnim alu felnama.

Automobili iz jubilarne serije imaju i oznaku 2020 Edition u unutrašnjosti vozila, a nivo opreme XLE standardno podrazumeva grejana, elektropodesiva sedišta vozača i suvozača, grejani volan, te Android Auto i Apple CarPlay funkcije povezivosti multimedijalnog sistema.

Vozilo je takođe opremljeno skupom najnovijiih bezbednosnih tehologija i elektronskih asistencija vozaču, "Toyota Safety Sense 2.0".
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.