Srbija i Francuska ujedinjene u projektu mira

Izvor: RTS, 07.Nov.2014, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Francuska ujedinjene u projektu mira

Francuski premijer razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Premijeri Aleksandar Vučić i Manuel Vals položili vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Volimo Srbiju kao što je ona volela nas, poručio Vals.

11.05 - Položeni venci na spomenik francuskim vojnicima stradalim na tlu Srbije u Prvom svetskom ratu.  

10.50 - Počela svečana ceremonija polaganja venca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

10.30 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  - Premijera Francuske primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Drugog dana posete Srbiji, premijer Francuske Manuel Vals je sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem položio vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. 

Dve zemlje veže dugogodišnje postojano prijateljstvo koje će se razvijati i u decenijama koje dolaze, poručili su premijeri.

Obraćajući se brojnim građanima u kalemegdanskom parku, Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pobedila u Prvom svskom ratu najteže izazove i poručio svima koji pokušavaju da danas uruše njen mir i stabilnost - da u tome neće uspeti.

"Bez obzira na to pred kakve nas izazove stavljaju mnogi koji Srbiji ne žele dobro, obećavam nigde nećemo da bežimo, ni od koga da se sklanjamo, da ćemo da pobedimo i da će Srbija biti normalna, moderna i uspešna zemlja", istakao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija pokazati svoju snagu, hrabrost i odlučnost i da će se u to uveriti svi koji su pomislili da Srbiju mogu da ruše "onako kako oni misle i kako im je palo na pamet".

Premijer Srbije poručio je i da je Srbija slobodna, jedna, jedina i nedeljiva i da niko neće sruštiti stabilnost zemlje, ma koliko se trudio.

"Svima koji pokušavaju da uruše mir i stabilnost u zemlji, koji danas pozivaju na otcepljenje dela naših teritorija, koji politikom, a ne pravom, pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije, poručujem jasno i nedvosmisleno - Srbija je slobodna, jedna, jedina i nedeljiva, stabilnost Srbije nećete srušiti ma koliko se trudili", rekao je Vučić.

Dvojica premijera su podsetila da istorijske veze Srbije i Francuske sežu duboko u prošlost i da je spomenik na Kalemegdanu simbol veza dva naroda.

"Vrhunac prijateljstva iskazan je u Prvom svetskom ratu, kada su Srbiju napala dva carstva - austrougarsko i nemačko, ali i susedna Bugarska, dok je Francuska pokazala spremnost da pomogne srpskim vojnicima i ranjenicima", rekao je Vučić i dodao da je Francuska time stekla posebno mesto u srcu građana Srbije.

Francuska pamti srpsku hrabrost

Francuski premijer rekao je da su dve zemlje bile ujedinjene i na istoj strani u Prvom svetskom ratu, dok sada ujedinjeno rade na projektu mira u Evropi.

"To je naš način da kažemo da volimo Srbiju, kao što je ona nas volela", rekao je Vals parafrazirajući rečenicu koja se nalazi na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj - "Volimo Francusku, kao što je ona volela nas".

Vals je rekao da je taj spomenik svedok postojanog prijateljskog i hrabrog i zahtevnog odnosa koje dve zemlje spaja, jer, kako kaže.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dva naroda koje je dugotrajno poput francusko-srpskog potrebno je da se održava i za generacije koje dolaze. Najavio je da će se francuska vlada u narednom periodu angažovati na restauraciji spomenika kako bi mu se "vratila mladost".

Premijer Francuske je rekao da njegova zemlja nije zaboravila hrabrost Srba u Velikom ratu, što dokumentuje i dekret francuske vlade iz 1920. kojim je dodeljen Orden viteza legije časti gradu Beogradu, čije stanovništvo, kako je rekao, nije ustuknulo pred većim neprijateljem i pokazalo ogromnu hrabrost.

"Elan koji nas je nosio da se borimo tada nosi nas i danas da odgovorimo pred modernim izazovima", rekao je Vals i ukazao na to da dve zemlje danas veže i zajednička saradnja dve vojske u mirovnim misijama Evropske unije na afričkom kontinentu.

Istakao je da mlade generacije treba da nastave prijateljstvo koje vezuje dve države, da među narodima ruše zidove i grade mostove.

"Francuska spremno čeka Srbiju na njenom otvorenom putu ka Evropi", preneo je još jednom Vals poruku zvaničnog Pariza da pomogne našoj zemlji u procesu evropskih integracija.

"Premijeru Vučiću, vodimo dve države, delimo iste vrednosti, strastvene smo patriote i znamo gde želimo da uložimo našu energiju za budućnost svojih zemalja", zaključio je francuski premijer.

Polaganju venaca prethodilo je intoniranje himni Srbije i Francuske, a na ceremoniji je hor Francuske škole u Beogradu izveo pesmu "Kreće se lađa Francuska" koja svedoči o pomoći koju je ta zemlja pružila Srbiji i za koju je premijer Vals rekao da je izuzetno dirljiva.

Dvojica premijera su, posle ceremonije, razgovarala sa okupljenim građanima, među kojima su bili i predstavnici društava prijatelja Francuske i za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Polaganju venaca prisustvovali su i ministri u vladi Srbije, narodni poslanici, predstavnici Vojske Srbije i Francuske, gradonačelnik Beograda i drugi predstavnici gradskih vlasti...

Francuskog premijera, koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji, jutros je primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Vals se pre toga sastao i sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Predviđeno je da Vals u rektoratu Univerziteta u Beogradu održi predavanje na temu francusko-srpskih odnosa i evropske budućnosti Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Francuski premijer posetiće i Obrenovac, gde će u zgradi opštine razgovarati s Vučićem, Malim i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem, posle čega će obići lokalitet na kojem će višečlanoj porodici biti izgrađena kuća.

Vals je juče, prvog dana posete, najavio podršku Francuske evropskom putu Srbije i izrazio nadu da će do kraja godine Srbija i EU otvoriti makar jedno pregovaračko poglavlje.

Takođe je rekao da odlične istorijske veze dveju zemalja, koje se temelje na prijateljstvu i bratstvu po oružju, treba da budu unapređene i u ekonomskom domenu.

Dvojica premijera i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu, a predstavnici Srbije i Francuske potpisali su još pet sporazuma, među kojima Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Vučić je poručio da je Srbija dobro mesto za francuske investitore i najavio da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, a Vals je izrazio nadu da će Francuska uskoro postati jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.