Prizemljen avion kojim je Nikolić leteo, otkazana poseta Vatikanu

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prizemljen avion kojim je Nikolić leteo, otkazana poseta Vatikanu

Zbog kvara na motoru, avion kojim je predsednik Tomislav Nikolić leteo za Vatikan vratio se u Beograd, potvrđeno je RTS-u. Poseta Svetoj stolici otkazana do daljeg.
Motor na avionu "falkon 50" kojim je predsednik leteo za Vatikan, prestao je da radi iznad Jadranskog mora. Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je skoro dva kilometra, ali je zahvaljujući iskusnom pilotu Petru Romčeviću izbegnuta nesreća, rekla je za Internet portal RTS-a savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak.

Avion je zatim bezbedno sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", a poseta Vatikanu je otkazana, potvrđeno je RTS-u.
Drama u vazduhu je počela posle jednog časa letenja. Motor na avionu je prestao da radi iznad Crne Gore i obale Jadranskog mora.
Letelica koja se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je jedno vreme oko dva kilometra. Među putnicima nije vladala panika, a u avionu pored predsednika Tomislava Nikolića bili su još Stanislava Pak, Ivan Mrkić, Jasmina Mitrović Marić i prof. Oliver Antić, koji za RTS kaže da, uprkos svemu, nije bilo panike.
"Kada smo se približavali Rimu, to je bilo Jadransko more, nešto je puklo i odjedanput se nije čuo zvuk nijednog motora. Avion je počeo da pada kao kamen i nosem da ide ka zemlji, sve je počelo da tubma, stjuart je pao, pao je doručak, popadale su viljuške i escajg, sve se tumbalo", kaže Antić.
Ističe da su piloti bili odlični i da ih treba zaista pohvaliti. 
Oliver Antić je rekao da se predsednik Nikolić pokazao "kao pravi predsednik ovoga naroda".
"On je u trenutku kada je haos nastao u avionu, počeo da se šali, da podiže moral i da skreće pažnju i članicama delegacije koje su se uplašile.
U Predsedništvu Srbije kažu da će, dok se situacija u Avio-servisu Srbije ne reši, i u tu oblast ne uvede red – leteti isključivo komercijalnim letovima.
"Ovo je kao neka uskršnja opomena svevišnjeg, da kaže: ne možete više koristiti avion star 35 godina. Vi možete da ga popravljate koliko god hoćete, da menjate delove, ali tu je svaki šraf isuviše star", kaže Oliver Antić.
Ovo je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom.
Vlada Srbije, inače, ima najskromniji avio-park u regionu, a analitičari savetuju da se nabavi nova letilica.
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je nove zakone i pooštravanje kontrole svih civilnih letova.
Predsednik Nikolić je trebalo da se u Vatikanu sastane sa papom Franjom i državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.
Predsednik je papi Franji uputio pismo izvinjenja i izrazio žaljenje zbog otkazivanja posete, ali i nadu da će se u najkraćem mogućem roku poseta realizovati.
Kako je rečeno Tanjugu, već se vode intenzivni razgovori, kako bi se utanačio novi datum posete.

Predsednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović pozvali su Nikolića nakon kvara aviona, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Srbije.
Pahor i Vujanović su se interesovali za detalje incidenta, da li je bilo povređenih i izrazili zadovoljstvo što je sve prošlo bez većih posledica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolićevom avionu na putu za Vatikan otkazao motor; Pak: Padali smo kao kamen!

Izvor: Večernje novosti, 17.Apr.2015

Na avionu kojim je državna delegacija Srbije, predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem, danas trebalo da otputuje u Vatikan, u toku leta otkazao je motor, posle čega se avion, sledeći proceduru, vratio u Beograd i bezbedno sleteo na aerodrom Nikola Tesla, potvrđeno je u Predsedništvu Srbije.-...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.