Podeljena mišljenja u Hrvatskoj o prisustvu inauguraciji Nikolića

Izvor: Blic, 30.Maj.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljena mišljenja u Hrvatskoj o prisustvu inauguraciji Nikolića

Dok hrvatski predsednik Ivo Josipović razmišlja i vaga razloge za i protiv odlaska u Beograd na inauguraciju novoga srpskog predsednika Tomislava Nikolića, mišljenja u javnosti su podeljena, piše danas hrvatski T-portal.

Portal navodi mišljenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova iz redova SDP Tonina Picule koji, reagujući na saopštenje iz kancelarije Josipovića da ne daju komentare o odlasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beograd dok ne stigne službeni poziv, kaže da se ne moraju čekati partneri ako se poseduje sopstvena jasna i definisana politika.

- Ipak, bilo bi dobro da hrvatski predsednik ode, ali njegov odlazak u Beograd istovremeno ne znači i priznanje politike novog srpskog predsednika Nikolića - smatra Picula.

Bivši šef diplomatije iz redova HDZ Gordan Jandroković kaže da mu nije jasno zašto se u Hrvatskoj uopšte vodi rasprava da li Josipović treba da ide u Beograd, jer je "jasno da ne bi trebalo da ide tamo".

- Iz dva razloga: ni Tadić nije došao u Hrvatsku na inaguraciju hrvatskog predsednika, a drugi razlog su njegove (Nikolićeve) izjave u kojima je doveo u pitanje teritorijalni integritet Hrvatske - smatra Jandorković.

On je dodao da bi Nikolić prethodno trebalo da povuče te sporne izjave i izvini se.

"Nikolić iz svoje kože pobeći ne može"

Portal podseća da je Nikolić bio dugogodišnji potpredsednik SRS i bliski saradnik haškog optuženika Vojislava Šešelja, kao i da je buru u hrvatskoj javnosti podigao intervjuom za nemački FAZ, između dva kruga predsedničkih izbora u Srbiji, kada je rekao da je "Vukovar srpski grad u koji Hrvati nemaju šta da se vraćaju".

Nikolić je prošle nedelje demantovao da je dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao tako nešto.

- Predsednik Nikolić nije bilo kojem listu, od dana kada je formirana Srpska napredna stranka, a kamoli između dva izborna kruga, dao bilo kakvu izjavu u kojoj je rekao da je Vukovar srpski grad i da Hrvati nemaju šta da se vraćaju u njega - navedeno je u prošlonedeljnom saopštenju iz kabineta Nikolića.

Picula, međutim, smatra da ne bi trebalo spuštati rampu pre nego što Nikolić da i jednu izjavu kao predsednik.

- Nikolić iz svoje kože pobeći ne može - kaže on, a odlaskom u Beograd pokazali bismo da Hrvatska sprovodi doslednu miroljubivu politiku i da tražimo saradnike, a ne suparnike.

Mesić bez komentara

Bivši predsednik Stjepan Mesić se ogradio i nije želeo da komentariše nastalu situaciju, jer smatra da nije primereno da daje savete aktuelnom šefu Pantovčaka.

Ali, njegov dugogodišnji savetnik Tomislav Jakić mišljenja je da bi Josipović trebalo da ide u Beograd, jer bi to predstavljao gest dobre volje. Prema njegovim rečima, zna se ko je Nikolić i šta je govorio, ali buduće poteze prema njemu treba definisati prema njegovom ponašanju na mestu predsednika Srbije.

On, takođe, kaže da će verovatno biti pozvani i ostali predsednici iz regiona.

- Ne bi bilo dobro da budemo jedini koji će doći, ali isto tako ne bi bilo dobro da budemo jedini koji neće doći - zaključio je on.

Tadić nije bio kod Josipovića

Hrvatski portal podseća da bivši predsednik Srbije Boris Tadić nije bio na inauguraciji Josipovića.

Picula smatra da je to bio pogrešan potez koji nije dobro odjeknuo u međunarodnoj javnosti, jer je pokazao da ima antipatije prema određenom prostoru, dok Jakić kaže da današnja situacija s Nikolićem i nedolazak Tadića u Zagreb nisu ista stvar, jer Tadić u Zagreb nije došao zbog spora s Prištinom, a ne Hrvatskom.

Povezane vesti: NATO zbog pobede Nikolića obnovio razgovore o proširenju na BiH, Makedoniju i Crnu Goru Pusić: Srepmni smo na saradnju s Nikolićem Nikolić: Stići ću i u Hrvatsku, ne mrzim Hrvate Dežer: Posle Hrvatske prirodna pauza u prijemu novih članica Vesna Pusić: Hrvatska podržava region na putu ka EU

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polemike u Hrvatskoj zbog Nikolićeve inauguracije

Izvor: Akter, 30.Maj.2012

Dok hrvatski predsednik Ivo Josipović razmišlja i vaga razloge za i protiv odlaska u Beograd na inauguraciju novoga srpskog predsednika Tomislava Nikolića, mišljenja u javnosti su podeljena

Nastavak na Akter...

Josipović: Saradnja, ako Nikolić poštuje evropska načela

Izvor: Blic, 30.Maj.2012

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas u Briselu da nije dobio zvaničan poziv za inauguraciju novoizabranog srpskog predsednika Tomislava Nikolića i naglasio da je saradnja moguća "ako Nikolić poštuje evropska načela". ..Josipović je to u posebnoj izjavi novinarima sa Zapadnog Balkana,...

Nastavak na Blic...

Hrvatska: Stranke saglasne da Josipović odbije Nikolićev poziv

Izvor: Blic, 31.Maj.2012, 11:40

Sve paralamentarne stranke u Hrvatskoj su saglasne da hrvatski predsednik Ivo Josipović ne treba da ide u Beograd na inauguiraciju novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića...Jutarnji list piše da kruže nezvanične informacije da će Josipović odbiti Nikolićev poziv...Predsednik kluba...

Nastavak na Blic...

Novi list: "Josipović će ignorisati Nikolića"

Izvor: Blic, 31.Maj.2012

Hrvatski predsednik Ivo Josipović ingorisaće novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, što praktično znači da Hrvatska prekida odnose sa Srbijom na nivou predsednika Republike, piše riječki "Novi list". .."Radi se o strateškoj odluci da hrvatski predsednik ignoriše srbijanskog sve...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.