Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

Izvor: Večernje novosti, 27.Avg.2013, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

SPREMNI smo da otvorimo pregovore sa EU o članstvu i da ih brzo završimo, ali nikada nećemo priznati Kosovo i Metohiju, čak ni po cenu da nam bude ugrožen put u Uniju. To je u utorak u Pekingu poručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, tokom razgovora sa kineskim novinarima. Prema njegovim rečima, naša zemlja ne traži pomoć ni od koga, pa ni od >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda: - Sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija njoj. Nikolić je podsetio i da su sporazumi sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, a da bi on više voleo da su pod UN, ali da to nije moguće. On je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već „da bismo se dogovorili kako ćemo da radimo zajedno“. - Delegacija Srbije u Kinu je došla sa mnogim projektima, posebno u energetskom sektoru, ali i da pokaže sa koliko država imamo sporazume o bescarinskoj trgovini. Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope - slikovito je objasnio šef države. Sumirajući razgovore sa kineskim državnim vrhom, Nikolić je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savetu bezbednosti UN, posebno po pitanju Kosova i Metohije. - Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji. Srbija je ponosna na saradnju sa vašom zemljom i nalazi inspiraciju u kineskom modelu razvoja. Dijalog između dveju zemljalja je značajno unapređen na svim nivoima. Predsednik Srbije razgovarao je prethodno i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji. Sastanku su prisustvovali i čelnici firme „Haj spid Šandong grup“, CMEC, CRBC, „Huavei“, BETEK, „Shnijen Enerdži grup“, „Elefant alijens“, „Pauer Čajna“, „Gezuba“... Na sastanku su predstavljene mogućnosti za nova kineska ulaganja u Srbiju. POSETA ZABRANJENOM GRADU PREDSEDNIK Nikolić je sa članovima delegacije obišao čuveni Zabranjeni grad u Pekingu. Nakon što je prošetao nekadašnjom carskom palatom, sagrađenom 1420. godine, prvi čovek Srbije je u knjigu utisaka upisao: - Vekovi, slava, moć, nekada. Razvoj, uspon, prosperitet, sada! Kina je u mom srcu zauvek. Nikolić je na poklon dobio knjigu o Zabranjenom gradu, koji je po obimu najveći i najcelovitiji kompleks starih građevina u Kini.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nikolić u Kini: Ne priznajemo Kosovo čak ni po cenu Evrope

Izvor: Press, 27.Avg.2013

Prema njegovim rečima, naša zemlja ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je deo evropske porodice naroda:. - Sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU. Evropska unija je potrebna Srbiji, ali i Srbija njoj.. Nikolić je podsetio i da su sporazumi...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.