Nikolić ne može da aktivira Todorovićevu ostavku

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić ne može da aktivira Todorovićevu ostavku

Naprednjaci ne mogu da aktiviraju blanko ostavke radikalskih poslanika, a radikali verovatno neće moći da vrate mandate troje poslanika koji su prešli u Napred Srbijo

Pretnja lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da bi, ukoliko radikali aktiviraju tri ostavke poslanika SNS-a, on mogao da pronađe i aktivira pedesetak radikalskih blanko ostavki nema osnova, kažu eksperti.

„Nikolić je prebeg, a ne radikali. Pretnja je verovatno neka njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pošalica kojom trenira živce oponentima. On se bori da zaštiti mandate koje je preneo. Samo za Nikolićev mandat može se pokrenuti inicijativa, iako nema izgleda za uspeh, jer je formalno na snazi ranije odluka Ustavnog suda da je poslanik vlasnik mandata”, kaže za „Politiku” Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda.

Radikali su najavili da će čim Nikolić bude smenjen sa mesta predsednika Administrativnog odbora aktivirati blanko ostavke Veroljuba Arsića, Jelene Budimirović i Igora Bečića, koji su naknadno prešla u Nikolićev poslanički klub Napred Srbijo. Oni ne mogu ništa da preduzmu u odnosu na ostalih 18 poslanika koji su prešli u SNS, jer nemaju njihove blanko ostavke. Kad će Nikolić biti smenjen još se ne zna.

Nikolić je o aktiviranju radikalskih blanko ostavki počeo da govori nakon što je najavljeno da bi mogao da bude smenjen sa mesta predsednika Administrativnog odbora. Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, rekla da je juče da je „bilo nekih najava da bi sednica Administrativnog odbora mogla biti održana tokom ove sedmice, ali svakako mora biti održana pre 1. marta, kada počinje redovno zasedanje”.

Radikalima je izuzetno stalo da dobiju natrag tri mandata za koja imaju blanko ostavke. Povratak tih mandata bi bio preventivna vaspitna mera, naročito kad se ima u vidu da Nikolić stalno govori kako ima još onih koji žele da mu se priključe, a kroz medije se provlači priča o tri poslanika koji samo što nisu prešli u Napred Srbijo. To stvara atmosferu nepoverenja u samom poslaničkom klubu SRS-a. Vučetić, međutim, smatra da ta stranka ne može dobiti natrag ni tri mandata za koja ima blanko ostavke, jer je na snazi odluka Ustavnog suda da je poslanik vlasnik mandata.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Dve varijante vlasništva mandata

Zakon o Narodnoj skupštini, čije donošenje je ustavna obaveza, trebalo bi, kako se najavljuje, da bude donet do 1. marta. Nikola Novaković, predsednik radne grupe za izradu ovog akta kaže da postoje tri varijante o kojima će se razgovarati. Jedna varijanta je da se sporazumi između poslanika i stranaka sudski overavaju. Druga je da se primeni rešenje iz Zakona o lokalnim izborima prema kome podnosilac izborne liste i kandidat za poslanika, odnosno poslanik mogu zaključiti ugovor kojim će se predvideti pravo podnosioca izborne liste, odnosno stranke da u ime poslanika podnese ostavku na funkciju poslanika. Poslanik predaje blanko ostavku podnosiocu izborne liste, što se konstatuje u ugovoru, i ona se ne može opozvati. Zakon o lokalnim izborima usvojen je i glasovima radikala koji su, pre svega, podržali odredbu o vlasništvu nad mandatima.

-----------------------------------------------------------

Danas konsultacije o Administrativnom odboru

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obaviće danas, kako je ranije najavljeno, još jedan krug konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa kako bi se našlo rešenje da se, pre svega, odblokira rad Administrativnog odbora. Kako je najavila Nada Kolundžija, ukoliko ne bude moguće da se pronađe dogovor oko mesta predsednika Administrativnog odbora, onda će vladajuća koalicija pokrenuti inicijativu da Tomislav Nikolić bude smenjen sa mesta predsednika, a istovremeno će predložiti i da to mesto pripadne parlamentarnoj većini.

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TOMA NIKOLIĆ PRETI SRS-U OSTAVKAMA!

Izvor: Press, 13.Jan.2009

Predsednik Srpske napredne stranke najavljuje da će aktivirati blanko ostavke radikala ukoliko njegovoj partiji oduzmu tri mandata. .Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zapretio je da će aktivirati blanko ostavke poslanika SRS-a ako naprednjacima, kako se najavljuje, zaista...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.