Nikolić: Treba da se dogovore Srbi i Albanci, a ne ja i Tači

Izvor: Glas javnosti, 01.Okt.2012, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Treba da se dogovore Srbi i Albanci, a ne ja i Tači

NJUJORKPredsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o tome treba da se dogovore Srbi i Albanci a ne on i Hašim Tači. "Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana.

Dogovor o tome će ipak morati da postignu Srbi i Albanci a ne Nikolić i Tači", rekao je predsednik Srbije u prvom intervjuu za američki >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Vol strit žurnal, dodajući pozdravlja moguće posredovanje visoke predstavnice EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Nikolić je rekao i da ne može da se rukuje s kosovskim premijerom Hašiom Tačijem, jer, kako je naveo, "mene niko ne optužuje za ratne zločine. Zato ne mogu da se rukujem s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine".

List podseća da optužbe Dika Martija o umešanosti kosovskog premijera u trgovinu ljudskim organima Tači smatra "naučnom fantastikom" i pri tome ističe da će Kosovo ići dalje ka EU i NATO "sa ili bez rešenja postignutog sa Srbima".

Nikolić na to odgovara: "Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova". List, međutim, konstatuje da Nikolić to izgovara glasom više rezigniranim nego vatrenim i tumači da je na taj način "odškrinuo vrata".

Nikolić u intervjuu njujorškom listu kaže i da je svestan da Srbija ne može da uđe u EU bez dogovora sa Prištinom i ističe da za Srbiju nema drugog izbora osim članstva u EU, što njegova vlada želi."Imajući u vidu balkanske standarde, to je napredak", zaključuje Vol strit žurnal.

List u ranije objavljenom komentaru navodi da bi razgovori Beograda i Prištine na visokom nivou i pod pokroviteljstvom Brisela mogli svakog trenutka da budu nastavljeni i da su srpski lideri po tom pitanju poslali pozitivne signale.

"Datum još nije određen, ali smo praktično tu i razgovora će biti", kazao je sagovornik Vol strit žurnala.

Američki list ocenjuje da su od poslednjih sastanaka predstavnika Beograda i Prištine tenzije porasle.

"Srbija je glasala za Nikolića koji naginje ka nacionalizmu i Ivicu Dačića nekada portparola Slobodana Miloševića. Postoji skepticizam prema njihovoj privrženosti za ono što Brisel zove "proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine", navodi se u tekstu.

Dnevnik, ipak, dodaje da su Nikolić i Dačić poslali pozitivne signale, citirajući reči predsednika Srbije tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN da Beograd želi trajan mir sa Kosovom i nastavak razgovora, uz ponovljeno da "Srbija neće priznati nezavisnost".

"Srbiji obnavljanje razgovora može doneti nagradu na putu ka EU", navodi list i podseća da je Unija pregovore o priključenju Srbije uslovila normalizacijom odnosa s Prištinom.Slična je situacija i sa Prištinom, ocenjuje Vol strit žurnal, navodeći da bi Priština 10. oktobra trebalo da dobije studiju o izvodljivosti.

"To je prvi korak ka često dugom procesu za članstvo u EU. Zastoj u odnosima sa Beogradom će učiniti taj proces još dužim", zaključuje se u tekstu američkog lista.

Bravo gospodine Predsjednice,jescemo korijenje ako treba,svi smo uz tebe

A dok god postoji optužba ni evropska zajednica niti bilo tko drugi nema pravo zahtevati da se pregovori odvijaju sa takvim osobama. Ukoliko albanci nemaju boljeg predstavnika nisu ni vredni razgovora.

To što će pritisaka i podvala biti nije ništa novo!
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Nikolić: Srbi i Albanci da se dogovore, a ne Tači i ja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2012

NJUJORK -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je otvoren po pitanju izgradnje nove budućnosti Balkana, ali da o tome treba da se dogovore Srbi i Albanci a ne on i Hašim Tači..."Potpuno sam otvoren za izgradnju nove budućnosti Balkana. Dogovor o tome će ipak morati da postignu Srbi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.