Nikolić: Neću potpisati međudržavni sporazum sa Kosovom

Izvor: RTS, 30.Dec.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Neću potpisati međudržavni sporazum sa Kosovom

Ukoliko bi čak i Narodna skupština prihvatila međudržavni ugovor između Beograda i Prištine, odbio bih da ga potpišem, rekao predsednik Tomislav Nikolić. Kaže da je "sklon da veruje" da će naredna godina biti izborna, ali i ističe da će odluku o tome doneti lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić izjavio je da bi odbio da potpiše međudržavni ugovor Beograda i Prištine, čak iako bi ga Skupština Srbije prihvatila, a da bi Brisel trebalo odmah da istakne dodatne zahteve, ukoliko ih ima.

Nikolić smatra da bi eventualno potpisivanje međudržavnog ugovora Beograda i Prištine izazvalo ne samo političku krizu, već da bi to bila kriza Srbije.

"To ne bi bio sukob između političara i njihovih ideja, nego između toga da li želite da živite u državi ili u banana republici", rekao je Nikolić u i intervjuu za novogodišnji broj "Večernjih novosti".

Prema rečima predsednika Srbije, očigledno je da se čeka da taj međudržavni sporazum kasnije bude istaknut kao zahtev, pošto "sada klima još nije povoljna" i da su to rekli i nemački parlamentarci.

"Ako Brisel ima nekih dodatnih zahteva dobro bi bilo da ih odmah istakne, da bismo znali na čemu smo, a ne na kraju ovog našeg teškog i mukotrpnog puta. Siguran sam da u Srbiji ne postoji politika prihvatanja uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, a koja bi dobila većinu na izborima", rekao je Nikolić.

On je negirao da je Zajednica srpskih opština drugo ime za autonomiju Srba u nezavisnoj državi Kosovo, već da se radi o definiciji autonomije Srba na Kosovu i Metohiji.

Nikolić je istakao da se, s obzirom na to da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, radi o nižem stepenu autonomije od onoga koji Kosovo ima u odnosu na Srbiju i da će o suštinskoj autonomiji za tu pokrajinu odlučivati Srbija.

"Ubeđen sam da ćemo Vučić, Dačić i ja naći rešenje kojim možda neće svi biti potpuno zadovoljni, ali iza koga možemo potpuno da stanemo. Ali, svi moraju da znaju da će svako rešenje za Kosovo biti bolno", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je kazao i da je "sklon da veruje" da će sledeće godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali i naglasio da to zavisi od procene lidera naprednjaka Aleksandra Vučića.

Negirao je da postoji sukob sa Vučićem, ali i primetio da "stranka više ne brani njegove saradnike i zaposlene u kabinetu" i naveo slučaj Olivera Antića.

"Oliver Antić ostaće moj savetnik i to se nikada nije dovodilo u pitanje. Ministarka Zorana Mihajlović hoće da kaže kada joj se neko ne sviđa. To je njen stil. U svemu treba imati meru, a preko mere su komentari o tome ko treba da bude moj savetnik", rekao je predsednik države.

Nikolić je naglasio i da je dobio otvorene pretnje i da je o tome obaveštena BIA, a za dešavanja u vezi sa liderom radikala Vojislavom Šešeljom u Hagu rekao je da je to "na neki način i tragedija Srbije".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neću potpisati međudržavni sporazum sa Kosovom

Izvor: RTS, 30.Dec.2013

Ukoliko bi čak i Narodna skupština prihvatila međudržavni ugovor između Beograda i Prištine, odbio bih da ga potpišem, rekao predsednik Tomislav Nikolić. Kaže da je "sklon da veruje" da će naredna godina biti izborna, ali i ističe da će odluku o tome doneti lider naprednjaka Aleksandar Vučić...Predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.