Nikolić: Kosovo ne bih priznao ni u ludilu!

Izvor: Press, 30.Avg.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Kosovo ne bih priznao ni u ludilu!

"Vesterveleu sam rekao da ne mogu da promenim njegove stavove, a ni on moje i da ćemo, verovatno, biti suočeni sa neizglasavanjem rezolucije u UN" Predsednik SNS Tomislav Nikolić kaže da Demokratska stranka pokušava da ga u javnosti osumnjiči kao čoveka koji bi priznao nezavisno Kosovo. Nikolić za Press kaže da ni u ludilu to ne bi učinio, ali predviđa i da je Srbija sve bliža nezavisnosti svoje južne pokrajine.Lider SNS dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se takav scenario može sprečiti pregovorima predsednika Tadića sa Prištinom.
Da li je tačno da ste na sastanku sa Gvidom Vesterveleom rekli da „Srbiju očekuje suočavanje sa nezavisnošću Kosova i Metohije"?
- Tom sastanku prisustvovali su predstavnici skoro svih stranaka i kad bih tako nešto želeo da kažem, sigurno to ne bih rekao pred njima. Rekao sam Vesterveleu da ne mogu da promenim njegove stavove, ali ni da on ne može da promeni moje. I da će Srbija, najverovatnije, biti suočena sa neizglasavanjem rezolucije o Kosovu koju je podnela UN. Izrazio sam žaljenje što ta rezolucija nije sačinjena u saradnji sa EU ili što to bar nije pokušano. A ta moja navodna izjava, i novine koje su to objavile, vezuju se za potpunu konstrukciju iz DS.
Kažete da je DS izmislio vašu izjavu?
- Nemam odnos sa listom „Kurir" koji je to objavio, jer smatram da ga vode loši ljudi koji misle loše i svojoj porodici, a ne samo meni. Oni su pod strašnim ucenama DS, odnosno nad tim novinama visi teg utaje poreza zbog kojeg bi sutra mogle da budu zatvorene.
Vi smatrate da DS od vas hoće da napravi izdajnika? Zašto?
- Snagu SNS istraživači ne mogu da sakriju i to utiče na neke ljude iz DS da krenu pogrešnim putem. To su pripreme za izbore, ne glasajte za Nikolića, jer ako pobedi, priznaće nezavisnost Kosova! Kao da je to svojstveno meni, da uradim ono što neće Tadić. Nikada, ni u ludilu ne bih priznao nezavisnost Kosova! Pa, jesam li ja u proteklih 10 godina na bilo koji način uticao da nam loše stoje pozicije u pogledu Kosova? Ne! Jesam li odbio da pomognem onima koji su na vlasti da sprovedu svaki svoj potez koji su predstavili građanima Srbije kao spasonosan? Ne! Ali sad je vreme da neko snosi odgovornost.
I Čedomir Jovanović vas je po vašem povratku iz Brisela optužio da ste obećali spremnost da učestvujete u „prećutnom priznavanju Kosova".
- Nijednim nagoveštajem to nisam rekao i SNS nikad neće priznati nezavisnost Kosova. Ali, postoji nešto drugo: mi, Srbija, sve smo bliži nezavisnosti Kosova, iako pričamo da to ne priznajemo. To nije moja želja...
Da li je upravo to što govorite „prizivanje priznanja Kosova" ?
- Nije to nikakvo prizivanje, nego suočavanje. I rekao sam da ne bih da budem gavran koji nosi lošu vest, ali treba biti spreman i na to. Čini mi se da se igraju. Sve smo pokušali, oslonili se na politička, diplomatska sredstva... i izgubismo pred MSP. Sad idemo pred UN. A ako izgubimo i tamo, šta onda? Svako treba da kaže šta će da uradi.
Evo, Vi prvi!
- Poraz u UN ne može da prođe bez posledica po Vladu. Da je častan i da mu Tadić dozvoljava, Mirko Cvetković bi podneo ostavku. Kad neće zbog mleka, nezaposlenosti, uništene poljoprivrede... morao bi zbog Kosova.
Konkretno, za kakvu se politiku prema Kosovu zalaže SNS?
- Za razgovore i dijalog. Kao što mislim da Srbija treba da razgovara sa EU i predsednik Srbije trebada razgovara sa predsednikom privremenih institucija Kosova uz prisustvo Rusije, Kine, EU... A ako Albanci ne priznaju ništa osim nezavisnosti, nema više razgovora. Naše je da odbranimo naš uticaj na severu Kosova, a međunarodna zajednica ne sme da dozvoli promenu stanja na delu koji potpuno kontrolišu privremene institucije. I tako dok se obezbede pregovori. Jer, nezavisnost je udarila u zid, u Savet bezbednosti. Niti ćemo mi na KiM ikad više da vladamo vojskom i policijom, niti Albanci mogu da budu nezavisni. Ako nema nezavisnosti, onda ima saradnje. Kao Tajvan sa Kinom.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.