Mogerinijeva sa Nikolićem: Ili Istok ili Zapad – pogrešna percepcija

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerinijeva sa Nikolićem: Ili Istok ili Zapad – pogrešna percepcija

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini rekla je u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da je Srbija važan faktor mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.
Federika Mogerini je zahvalila predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislavu Nikoliću na iskrenoj privrženosti evrointegracijama i izrazila optimizam u pogledu buduće dinamike otvaranja poglavlja, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Istakla je i važnost daljeg dijaloga Beograda i Prištine.
"Postoji percepcija da punopravno članstvo podrazumeva da mora da se napravi izbor između Istoka i Zapada. Svakako da jedno ne isključuje drugo i potrebno je raditi na tome da se promeni takva percepcija", konstatovala je Mogerinijeva.
Nikolić je primetio da su očigledne tenzije u regionu i potvrdio posvećenost Srbije miru i stabilnosti.
Kako je rekao, tenzije rastu i rukovodstva u pojedinim zemljama nisu u stanju da izađu na kraj sa izazovima sa kojima se suočavaju.
Istakao je zabrinutost povodom situacije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i naglasio da EU treba da nastavi da daje podršku održavanju mira u regionu.
Predsednik je podvukao privrženost Srbije evrointegracijama, izrazivši očekivanje da će dinamika otvaranja poglavlja biti ubrzana.
"Srbija aktivno radi na ispunjavanju uslova da postane punopravna članica i iskreno razgovara sa Prištinom o normalizaciji odnosa. Ne znam da li će biti dodatnih uslova i nadam se da neće biti uslova koje ne možemo da ispunimo, a to je priznavanje Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.
Nikolić se osvrnuo i na migrantsku krizu, konstatujući da se broj izbeglica u Srbiji povećava i da Srbija čini sve da se ponaša civilizovano prema migrantima, ali očekuje da EU nađe sveobuhvatno rešenje za taj problem. 
Naglasio je da migranti ne žele da se registruju u Srbiji, strahujući da će ih zemlje EU vratiti u zemlju registracije.
"Svakako je migrantska kriza pokazala koje zemlje poštuju pravila na koja su se obavezala i univerzalne principe uopšte", rekao je Nikolić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.