Investitori posmatraju Nikolića i naredne poteze Srbije

Izvor: Southeast European Times, 06.Jun.2012, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori posmatraju Nikolića i naredne poteze Srbije

Eksperti kažu da predsednik Tomislav Nikolić ima jak ekonomski plan za Srbiju, ako ga bude sproveo.

06/06/2012

Bojana Milovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 6.6.2012.

Novi srpski nacionalistički predsednik Tomislav Nikolić uzdrmao je Balkan već prve nedelje na toj funkciji, zbog izjava koje dovode u sumnju njegova obećanja da će ubrzati evropsku integraciju i biti stabilan partner u regionu.

Eksperti kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << će, ako Nikolić zaista bude radio na ostvarivanju ciljeva koje je obećao tokom svoje predsedničke kampanje -- boljem životnom standardu, rešavanju ekonomskih problema, evropskoj integraciji, smanjenju kriminala i korupcije -- investitori doći u Srbiju.

Investicioni savetnik Mahmut Bušatlija, saradnik Ekonomskog instituta u Beogradu, izjavio je da će stav novog predsednika prema Kosovu imati najveći uticaj na nove investicije u Srbiji.

„Sve oči su sada uprte u Nikolićeve poteze oko Kosova. Nadam se da će voditi realnu i racionalnu politiku u tom segmentu“, rekao je Bušatlija za SETimes.

Srbija s bori sa ekonomskom krizom, padom životnog standarda stanovništva i sa rastom nezaposlenosti. Javnost je zabrinuta oko toga kako će Nikolićev izbor uticati na strane investicije i ukupnu ekonomsku situaciju.

Bušatlija je ponovio da je funkcija predsednika protokolarna i da ustavom nije predviđeno mešanje predsednika u politiku vlade. „Očekujem da će Nikolić podnositi ekonomske inicijative i predloge novoj vladi, ali da se neće mešati puno u njen rad“, rekao je on.

Srpski izbori nisu bili fokusirani na odnose sa Kosovom i na odnose na Balkanu, nego su bili vođeni ekonomijom. Preko 400.000 radnih mesta izgubljeno je od početka ekonomske krize, a stopa nezaposlenosti premašila 23% u ovoj godini. Državna statistika pokazuje da preko 750.000 od 7 miliona građana Srbije traži posao.

Srbe brine kako prekinuti ekonomski sunovrat zemlje. [Katica Đurović/SETimes]

Nikolić, bivši potpredsednik jugoslovenske vlade za vreme Slobodana Miloševića, pojavio se u javnosti devedesetih godina, u Srpskom četničkom pokretu, ultranacionalističkoj grupi iz koje je kasnije nastala Srpska radikalna stranka.

On je počeo da se zalaže za pridruživanje EU 2008. godine. Međutim, njegovi postupci nakon što je došao na vlast prošle nedelje doneli su pitanja o njegovim stvarnim namerama u pogledu Srbije. U intervjuu na crnogorskoj TV Nikolić je porekao da je smrt 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici 1995. godine predstavljala genocid, mada su UN i Međunarodni sud pravde to potvrdili.

Nikolić je takođe hrvatski pogranični grad Vukovar nazvao „srpskim gradom“. Vukovar je doživeo teško granatiranje od strane vojske koju su vodili Srbi, u vreme rata zemlje za nezavisnost 1992. godine.

Milan Kovačević, savetnik za strane investicije i član Naučnog društva ekonomista, rekao je za SETimes da negativan utisak koji je Nikolićev izbor možda ostavio u početku može da se poboljša brzo i lako.

„Uslov je da se dokaže da nema velikih zaokreta u dosadašnjoj državnoj politici, da se Srbija zaista stabilno kreće ka Evropi i da je rešena da što pre uspostavi sistem kompatibilan sa Evropom“, rekao je Kovačević.

On je dodao da investitori čekaju da vide uticaj najnovijih političkih događaja na ekonomsku situaciju i investicije, što će moći da se proceni tek nakon formiranja nove vlade.

Toplica Spasojević, predsednik Srpske asocijacije menadžera i potpredsednik Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj, rekao je da izbor novog predsednika ne menja puno na ekonomskom frontu, jer će vlada, koja definiše ključne elemente politike, verovatno imati iste ciljeve kao prethodna.

„Međunarodna zajednica će svakako pažljivo pratiti prve korake novog predsednika. I dalje postoji jedan stepen nepoverenja. Za sada novi predsednik šalje poruke koje ne odstupaju puno od politike koja je do sada vođena, ali će on definitivno ostaviti svoj pečat“, rekao je Spasojević.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.