Idejni tvorci v. Albanije ne miruju

Izvor: B92, 23.Maj.2015, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idejni tvorci v. Albanije ne miruju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da poslednji teroristički napadi u regionu potvrđuju strepnje da idejni tvorci takozvane velike Albanije ne miruju.

"Teroristički napadi, kao i smišljene provokacije prilikom dolaska delegacije iz Tirane (u Beograd) signal su da je ceo region u opasnosti. Mislim da ovom problemu treba zajedno da se suprotstave sve zemlje koje imaju značajniji broj albanskog življa, što je preduslov za planirano teritorijalno objedinjavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << albanskih teritorija", rekao je Nikolić u intervjuu za italijansku novinsku agenciju Ansa povodom predstojeće posete Beograd italijanskog predsednika Serđa Matarele.

Prema njegovim rečima, plan o velikoj Albaniji datira još od 1878. godine i vojno-političkog udruženja za odbranu prava albanskog naroda sa ciljem da se napravi celovita teritorija na prostoru Srbije, Makedonije, Grčke i Crne Gore.

"Metodi ostvarenja te ideje su detaljno pripremani i sprovode se putem terorističkih akcija a veoma je važno da ih međunarodna zajednica prepozna kao takve", kazao je srpski predsednik. Prema njegovim rečima, Srbija ima kristalno jasnu spoljnopolitičku orijentaciju - a to je da joj je prioritet učlanjenje u Evropsku Uniju, što je potvrđeno i delima.

"Istovremeno, Srbija kao suverena zemlja ne zaboravlja svoju istoriju niti sme da zaboravi aktuelne privredne interese. Mi danas ne učestvujemo u formulisanju spoljnopolitičkih pozicija Evropske unije. Mislim da je time sve objašnjeno, te da je neprirodno očekivati da ćemo se automatski i tehnički postrojavati iza odluka u kojima nismo učestvovali", rekao je Nikolić na pitanje o odnosima sa Rusijom kojoj Beograd nije uveo sankcije kada i EU.

Predsednik je dodao da je Srbija potpuno posvećena svom evropskom putu i da je učinila dosta toga da se odredbe Briselskog sporazuma sa Prištinom sprovedu na terenu.

"Međutim, albanska strana sa svoje strane nije učinila ni najmanji znak dobre volje. Mi očekujemo od evropskih zvaničnika da ulože dodatni napor da Albanci ispune ono što su potpisali i da se normalizuje život svih građana koji žive u pokrajini, bez obzira na to koje su nacionalnosti. Inače, život Srba u Pokrajini je izuzetno težak i komplikovan, tamo su za njih jednakost i život u slobodi daleko od realnosti", rekao je Nikolić.

Dodao je da Srbija duguje veliku zahvalnost italijanskim pripadnicima Kfora, koji su uložili veliku snagu u spasavanju stanovništva i srpskih svetinja od potpunog uništenja.

"Što se tiče otvaranja poglavlja (u pregovorima sa EU), čini se da ne postoji nijedan razlog za ovoliko čekanje nakon uspešno završenog skrininga. Italijanski stručnjaci u oblasti evropskih integracija su nam bili od velike pomoći prilikom pretpristupnih pregovora, skrininga i sada kada očekujemo otvaranje prvih poglavlja. Očekujemo povoljan ishod u svim poglavljima, naročito zbog toga što istaknute zemlje članice EU, uključujući Italiju, uočavaju prepreke na našem putu i pomažu nam u pronalaženju rešenja", rekao je Nikolić.

On je dodao da su odnosi dve zemlje veoma kvalitetni, ali da uvek ima prostora da se izgrade novi i unaprede se postojeći.

"Srbija i Italija imaju izuzetno razvijene bilateralne odnose, naročito u oblasti ekonomije. Posebno bih naglasio značaj kontinuirane političke podrške koju je Italija pružala Srbiji kad je reč o dobijanju datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom", rekao je predsednik Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nikolić: Idejni tvorci Velike Albanije ne miruju

Izvor: Mondo, 23.Maj.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da poslednji teroristički napadi u regionu "potvrđuju strepnje da idejni tvorci takozvane Velike Albanije ne miruju"...Foto: Beta/Miloš Miškov.."Teroristički napadi, kao i smišljene provokacije prilikom dolaska delegacije iz Tirane (u Beograd) signal...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.