Diković morao da napiše krivičnu prijavu Gašiću zbog pada helikoptera

Izvor: Radio 021, 14.Mar.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Diković morao da napiše krivičnu prijavu Gašiću zbog pada helikoptera"

Bivši zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva Sreto Malinović je rekao da su načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić morali da podnesu krivične prijave protiv bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića jer je imao ulogu u organizaciji leta helikoptera u kojem je sedam osoba izgubilo život.

"Gašić je i sam u javnim istupima priznao da je imao ulogu u organizaciji leta. On nije imao ovlašćenja da to učini bez zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prema načelniku Generalštaba", kazao je Malinović za "Danas".

Malinović je rekao da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković zato morao da podnese krivičnu prijavu protiv Gašića, kako je ocenio, "bar zbog trgovine uticajem".

"Međutim, načelnik Generalštaba je postupio nečasno", ocenio je Malinović.

Prema njegovim rečima, za "slučaj helikopter" mora da postoji moralna, politička, disciplinska i krivična odgovornost.

"Sve ono što se desilo nakon 13. marta 2015. godine predstavlja sumrak institucija države. Svi su zatajili, čime je obesmišljen život sedam ljudi", kazao je Malinović.

Pre tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka. Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog dogadjaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta ali da oni nemaju krivično pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

Autor: Beta, Danas
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.