Nikolić: Treba očuvati naše kolo

Izvor: Večernje novosti, 05.Avg.2014, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Treba očuvati naše kolo

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas mladima, i onima koji odlučuju o kulturnim programima, da treba da neguju folklor, a posebno kolo i pesme i da sve u zemlji time podsećaju "da ne izgubimo nešto naše"."Jedno vreme se mislilo da je sramota igrati kolo i da to nije moderno, nije 'in'. Ja volim svaku vrstu muzike, a ovu nosim u srcu, zato što me podseća ko sam i gde sam, i šta bi trebalo u Srbiji da se propagira, šta da se ne zaboravi, čemu da se deca nauče", rekao je Nikolić učesnicima međunarodnog dečjeg festivala "Licidersko srce".On je dodao da zato upućuje one koji u Srbiji odlučuju o kulturni i njenom finansiranju da pogledaju ponekad programe televizija drugih zemalja, koncerte ili emisije u kojima se propagira folklor i pesma, "da vide sa koliko se to entuzijazma radi u drugim državama"."A mi mislimo da imamo najlepše i najbolje i da ništa ne treba da uradimo, samo da se sećamo. Ne treba da se sećamo, treba da igramo i pevamo, da učimo svoju decu kao što su nas učili stari", rekao je Nikolić, koji je sa učesnicima manifestacije odigrao i kolo. Kolo je, objasnio im je Nikolić, postojalo i ustanoljeno da bi se u njemu upoznavali momci i devojke, "a stariji, posebno babe, da stoje na klupama i gledaju ko se do koga uhvatio, kako se ponaša u kolu"."Tako su se otprilike rađale ljubavi i brakovi, a danas je kolo potrebno da bismo se očuvali i sačuvali. Vaši nastavnici, koji vas ovom uče, toga su svesni, a vi možda niste svesni da ovim svojim kolom, ovom divnom nošnjom, sve nas u Srbiji podsećate da ne izgubimo nešto naše", rekao je Nikolić.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nikolić: Očuvati naše kolo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2014

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas mladima, i onima koji odlučuju o kulturnim programima, da treba da neguju folklor, a posebno kolo i pesme i da sve u zemlji time podsećaju "da ne izgubimo nešto naše"..."Jedno vreme se mislilo da je sramota igrati kolo i da to nije moderno, nije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.