Vakcinisano oko 160 000 ljudi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Jan.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcinisano oko 160 000 ljudi

Beograd -- Protiv novog gripa je vakcinisano oko 160.000 ljudi, dok je oko milion osoba zaštićeno jer je grip preležalo, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

"Istini za volju 2,24 odsto vakcinisanih u populaciji u ovom trenutku predstavlja najveći rezultat koji smo ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imali u vakcinasanju protiv gripa. S druge strane, to je pet do 10 puta veći obuhvat nego ijedna zemlja u okruženju", kazao je Milosavljević. On je kazao da je "procenat obuhvata u Evropi 6,5 odsto" i da je tri puta manji od planiranog u EU.

Milosavljević je ukazao da je u februaru i martu sezona virusa i da postoji mogućnost da virus koji je sada u "tendenciji smirivanja" bude pojačano aktivan i da će Srbija nastaviti da nudi vakcinu građanima.

"H1N1 neće ispariti sa planete. On je potencijalno opasan i u naredna dva meseca i biće sigurno opasan u narednoj sezoni i zato kampanja i sada ima smisla", naveo je ministar zdravlja.

On je rekao da je svuda u svetu odziv na vakcinaciju bio manji od očekivanog i da je to zbog toga što se u medijima, osim činjenica, javljaju poluistine, laži i spinovane laži.

Prema podacima "Batuta", u prvoj izveštajnoj nedelji u 2010. godini zabeležen je trend opadanja broja oboljenja sličnih gripu, a u poslednje tri izveštajne nedelje aktivnost virusa gripa je relativno stabilna sa blagim porastom aktivnosti u drugoj i blagim padom u trećoj izveštajnoj nedelji.

Najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća, a najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi do četiri godine.

Od 695 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obolelo 694, umrlo 80, a vakcinisano 147.636 ljudi

Izvor: SrbijaNet.rs, 28.Jan.2010, 14:41

U Srbiji su do sada laboratorijski potvrdjena 694 slučaja obolevanja od novog gripa A (H1N1), a registrovano je 80 smrtnih ishoda od te bolesti, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Batut". Prema podacima instituta i zavoda za javno zdravlje, u periodu

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Do sada vakcinisano oko 160.000 ljudi

Izvor: NaDlanu.com, 29.Jan.2010

BEOGRAD, 29. januara 2010. (Beta) - U Srbiji je do sada protiv novog gripa vakcinisano oko 160.000 ljudi, dok je oko milion osoba zaštićeno jer je grip preležalo, rekao je u petak ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević. "Istini za volju 2,24 odsto vakcinisanih u populaciji u ovom trenutku...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.