Sve veće poverenje u lekare

Izvor: B92, 29.Sep.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sve veće poverenje u lekare"

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da građani imaju sve više poverenja u zdravstvene institucije i lekare.

Ipak, ministar dodaje da ima još dosta postora za napredak i da unapređenje kvaliteta predstavlja kontinuirani izazov.

Kvalitet usluga u zdravstvenim ustanovama raste, pacijenti su zadovoljniji lečenjem, a zaposleni situacijom na poslu, pokazuju istraživanja Republičke komisije za unapređenje zdravstvene zaštite.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, raste učešće preventivnih pregleda, radimo na tome da ih bude još više, skraćeno je vreme čekanja na specijalističe usluge, smanjena dužina lečenja u bolnicama. Stagniramo u prijavljivanju neželjenih događaja. Bolji smo, ali možemo biti još bolji", kaže Vesna Korać iz Republičke komisije za unapređenje kvaliteta.

Iako su se do sada na mito i korupciju najviše žalile porodilje, poslednja istraživanja "Batuta" pokazuju da u porodilištima situacija nije tako "crna" i da trenutno najveću muku predstavljaju higijena, neudobni kreveti i neredovno menjanje posteljine i spavaćica.

"Po pitanju mita i korupcije, od 63 porodilišta u Srbiji, u 24 nijedan potvrdan odgovor nije bio. Nažalost, u porodilištu Opšte bolnice u Paraćinu 7,1 odsto dalo je potvrdan odgovor. Ukupno u Srbiji ima 1,4 procenat mita ili korupcije", navodi Mirjana Živković-Šulović , iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je jačanje poverenja stalni izazov koji podrazumeva otvorenost, iskorenjivanje korupcije, poštovanje prava pacijenata i njihovu obaveštenost.

"Naravno da predstoji mukotrpan posao za brušenje kvaliteta, za akreditaciju koja je započela, za kontinuirano merenje, ne samo utiska o korupciji, već dalje istraživanje korupcije i ponavljanja tih poruka onoliko puta koliko bude potrebno da ovaj sistem bude još bolji. Da li može da bude bolji? Naravno da može. Kako bude jačala ekonomija, i mi ćemo biti moćniji i jači", objašnjava ministar.

Milosavljević je pozvao lekare da ne dopuste da "manjina, koja nosi crni mantil" kalja obraz većini lekara, a građane da eventualne slučajeve mita ili korupcije prijave zaštitniku prava pacijenata na tzv. beli telefon 0700 111 700.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.