Reforme u zdravstvu MMF ocenio pozitivnim

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme u zdravstvu MMF ocenio pozitivnim

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio da je to ministarstvo imalo sadržajne i dobre razgovore sa misijom MMF-a i da je ta institucija, kao i Svetska banka ono što je uradjeno proteklih godina u toj oblasti ocenila kao "krajnje pozitivno".

Milosavljević je dodao da su razvojni projekti u zdravstvu uglavnom radjeni u saradnji sa konsultantima Svetske banke i Medjunarodnim finansijskim institucijama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i podsetio da MMF treba da vodi računa pre svega o ekonomskim parametrima, ali izmedju ostalog i zdravstvenom sistemu kao delu javne potrošnje "jer je ulaganje u zdravlje istovremeno ulaganje i u ekonomski i održivi razvoj zemlje".

Kada je reč o racionalizaciji u toj oblasti, Milosavljević je novinarima nakon konferencije u hotelu "Zira", na kojoj je govorio o akreditaciji zdravstvenih ustanova, kazao da se "raspoloživa sredstva koriste na pristojan način, a cene lekova, potrošnog materijala i svega što se kupuje sredstvima Fonda za zdravstveno osiguranje su mnogo manje nego pre nekoliko godina".

"Posao koji obavljamo mnogo je vidljiviji pre svega u zdravstvenom osiguranju, a broj zaposlenih odgovara potrebama", ukazao je ministar dodavši da je smanjen broj bolesničkih postelja i postignuto umereno povećanje efikasnosti višeg broja hošpitalizacija i prijema u bolnicu.

On je dodao da je u domovima zdravlja zabeležen veći broj pregleda po doktoru i da je 2006. godine iz zdravstvenog sistema uz otpremnine otišlo je 14.500 ljudi, uz uslov da se njihovo mesto ne popunjava.

Ministar zdravlja je dodao da je od tada primljeno oko 4.000 zdravstvenih radnika uglavnom na nova radna mesta.

Prema rečima Milosavljevića, postoji nedisciplina zapošljavanja ljudi na odredjeno vreme, jer se finansiraju iz sopstvenih sredstava zdravstvenih ustanova, a njihov broj će morati da se smanji naredne godine.

On je dodao da je uvodjenjem sistema fiskalizacije u junu zaradjeno oko 400 miliona dinara i da taj sistem podrzumeva da se polovina novca zaradjenog fiskalizacijom mora dati onima koji su radili pa će ustanove i njihovi upravljački timovi imati manje novca za zapošljavanje na odredjeno vreme.

Milosavljević je kazao da je zdravstveni sistem "finansijiski održiv" bez obzira što je najveći finansijski teret na ledjima Fonda za zdravstveno osiguranje, jer je rebalansom budžeta zbog siromaštva zemlje morala da bude smanjena i svota novca koju budžet daje Fondu da bi platio doprinos za ljude koji nemaju sopstveni prihod.

"Mi smo zato pribegli povećanju participacije u januaru 2009. godine i mislim da ćemo morati o tome da razmišljamo ponovo", rekao je Milosavljević dodavši da će ključna stvar biti promena načina finansiranja.

On je kazao da će podrška tome moći da se obezbedi promenom Zakona o platama i Zakona o radu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.