Milosavljević se vraća na posao

Izvor: B92, Tanjug, 04.Maj.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević se vraća na posao

Mlađan Dinkić (Tanjug)

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević nije ponizio kolege lekare u Srbiji već ih je poslušao i otišao na operaciju u Minhen, kaže Mlađan Dinkić.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević uspešno se oporavlja i već u ponedeljak se vraća na posao. To kaže njegov partijski šef Mlađan Dinkić. Da li je kojim slučajem razmišljao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da zbog odlaska na operaciju diskushernije u Nemačku - poteza koji je izazavao burne reakcije javnosti - podnese ostavku pitanje je koje će na odgovor morati da čeka samog ministra Milosavljevića.

Lekarska udruženja ili poručuju da je ministar u svojoj odluci trebao da bude pažljiviji ili pak kažu da nemaju komentar.

Tomica Milosavljević se odlično oporavlja i nakon operacije diskushernije na posao u svoj kabinet u Nemanjinoj se vraća već od ponedeljka.

Tamo ga, kako kaže njegov partijski šef Mlađan Dinkić, čeka puno posla.

"Gospodin Milosavljević počinje da radi od ponedeljka, zaista se jako brzo oporavlja. Juče sam bio u poseti kod njega, da vidim kako je, zaista je za dlaku izbegao da bude paralizovan do kraja života i jako mi je drago što je ta operacija urađena na dobar način i u pravi čas, poslednji čas ja bih rekao i šteta što se nije ranije javio lekarima jer bi se ove komplikacije sigurno izbegle”, navodi Dinkić.

"Dakle, on počinje da radi od ponedeljka i verovatno će da radi punom parom jer je proces oporavka izuzetno brz", kaže on.

Dok se ministar zdravlja oporavlja, Mlađan Dinkić je prinuđen da odogvara na brojna novinarska pitanja u vezi sa odlukom da Tomica Milosavljević ode na operaciju u Nemačku – od toga da li minsitar zdravlja kojim slučajem razmišlja o ostavci, do toga da li je njegov potez u stvari šamar domaćim lekarima i srpskom zdravstvu u kome je ministar već osam godina.

”Pa, nije ponizio svoje kolege jer su mu kolege to i preporučile, kolege koje vam dobro misle. Imate takve, a i kolege koji vam jamu kopaju”, ocenjuje lider G17 plus.

"Tomica Milosavljević je uradio dosta u reformi zdravstva, međutim taj posao je daleko od idealnog i nije završen do kraja. Ima puno problema u srpskom zdravstvu, svako mora da preuzme svoj deo odgovornosti, a na ovom primeru smo primetili razne anomalije koje u sistemu postoje”, smatra Dinkić.

"Zato sam se sa ministrom Milosavljevićem dogovorio da se izdvoji jedan poseban fond u ministarstvu zdravlja za usavršavanje lekara u inostranstvu kako bi svi ovde mogli da imaju ovakvu operaciju koja zaista spasava život čoveku da ne mora da se ide u inostranstvo. Ova operacija na žalost prema onome što sam obavešten se ne radi u Srbiji i to nije rutinska operacija", kaže on.

Jedinu krivicu ministra Milosavljevića Mlađan Dinkić vidi u tome što je zapustio svoje zdravlje i nije na vreme otišao na adekvatno lečenje diskushernije.

A šta kažu ministrove kolege lekari? Vasa Anutnović neurohirurg Kliničkog centra Srbije i dekan privatnog medicinskog fakulteta, koji je i lečio ministra Milosavljevića, kaže da je odluka o operaciji u Nemačkoj ljudski razumljiva ali za samog ministra loša.

Predsednik Etičkog komiteta Srpska lekarskog društva Paja Momčilov, član je SRS koja kao i ostatak opozicije poručuje da je ostavka jedini moralan izlaz.

Momčilov kaže da svaki pacijent ima pravo da odluči gde, kada i kako će biti operisan ali dodaje da je ministar u svojoj odluci morao biti pažljiviji.

"Budući da je on na čelu zdravstvenog sistema svi građani i te kako posmatraju njegove postupke i prosuđuju šta im valja činiti. Problem je što naši građani trenutno nemaju tu mogućnost da i oni isto leče svoj problem sa diskushernijom u inostranstvu u ovom trentuku”, kaže Momčilov.

"Teško je građaninu iz Beograda da ode u Novi Sad i da bude opersian, da odabere lekara koga hoće ovde u zemlji, praktično je to nemoguće da to plati parama koje je između ostalog i sam izdvojio u fondu zdravstvenog osiguranja", navodi on.

U Srpskoj lekarskoj komori i dalje kažu da nemaju komentar.

"Lekarska komora Srbije nema komentar na sva dešavanja koja su vezana za slučaj Tomice Milosavljevića", kaže direktorka Komore Tatjana Radosavljević.

Slučaj Tomice Milosavljevića i njegove operacije u inostranstvu nije međutim usamljen na ovim prostorima. Pre šest godina isto se poneo tadašnji hrvatski ministar zdravlja Andrija Hebrang koji je išao na operaciju u Insbruku u Austriji. Posle burnih reakcija javnosti Hebrang u saopštenju odbacio sve spekulacije da ne veruje u hrvatsko zdravstvo.

Tomica Milosavljević jedan je od najdugovečnijih domaćih ministara u političkom smislu. Prvi put je za ministra zdravlja izabran 2002. godine. Do sada je ukupno promenio pet vlada i sve vreme je bio i ostao ministar zdravlja.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević,   Tomica Milosavljević podneo ostavku

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.