Milosavljević se izvinio javnosti

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Jul.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milosavljević se izvinio javnosti

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izvinio se danas javnosti zbog svojih, kako je naveo, nervoznih nastupa u poslednje vreme.

Milosavljević je uputio to izvinjenje na tribini pod nazivom "Afera Kraba': Lekcije za novinare, lekare i policiju".

Na tribini i zdravstveni radnici i predstavnici medija ocenili su da je tokom izveštavanja o akciji "Kraba", odnosno hapšenju nekoliko lekara iz Instituta za onkologiju, olakim i nepreciznim formulacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u medijima stvorena panika među građanima.

Predstavnici medija priznali su da se pojedine kuće nisu odnosile na pravi način prema ovom problemu, ali su posetili da je velika odgovornost snosi i ministar policije Ivica Dačić koji je izjavio da su lekari pacijentima prepisivali više lekova citostatika nego što je potrebno da bi ostvarili profit.

"Koristim ovu priliku da se lično izvinim za pojedine sopstvene nervozne nastupe. Razlog tome je što sam čovek koji se istinski bori da se popravi situacija u zdravstvu i u jednom trenutku mi se činilo ne samo da to niko ne uvažava, nego da ni ne želi da razume", kazao je ministar Tomica Milosavljević.

Milosavljević je naveo da se iskreno zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima društva i da je doživeo ironiju, jer, kako je kazao, kad je ta borba dala rezultat, umesto da bude nagrađen, tražena je njegova ostavka.

"Srećan sam što mi ni kao čoveku, ni kao lekaru, nikad i niko nije mogao naći mrlju. Svima poručujem da ljude sklone korupciji i kriminalu u bilo kojoj oblasti prezirem i činim sve da takve ova država kazni", naveo je on.

Milosavljević je rekao i da je za hapšenje direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i njegovih saradnika saznao iz medija, ali da je bio upoznat da se o tome vodi istraga.

Udruženje novinara Srbije (UNS) organizovalo je tu tribinu u cilju poboljšanja komunikacije između predstavnika države, lekara i novinara, da bi se izbegao senzacionalizam i podizanje panike kada je reč o zdravstvenim temama.

Pozivu se nisu odazvali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, a sem predstavnika Ministarstva zdravlja tribini su prisustvovali predstavnici Etičkog saveta lekara, Srpskog lekarskog društva (SLD), Lekarske komore Srbije (LKS), Odbora za zdravstvo i porodicu Skupštine Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju i medija.

Direktorka Informativnog programa Radiotelevizije B92 Sanda Savić je ocenila da smo kao društvo pali kad je u pitanju slučaj "Kraba”, ali da su najodgovorniji predstavnici države.

Direktorka LKS Tatjana Radosavljević je ocenila da je na vezi između lekara i medija "na kojoj se uvek čuju šumovi u slučaju "Kraba” došlo do krčanja".

Lekari i drugi stručnjaci Instituta za onkologiju i radiologiju naveli da su bile neprijatne vizite lekara posle tekstova i izjava u medijima o davanju prekomernih doza citostatika, da su neki pacijenti bili uplašeni i zbunjeni, ali da niko nije prekinuo terapiju.

Oni su se složili da se lečenje, kao i sve procedure koje se obavljaju u toj ustanovi odvijaju uobičajeno i da im pacijenti i njihove porodice veruju.

Na tribini je zaključeno i da novinari i lekari poslednji saznaju za afere u zdravstvu i da je ključna uloga države, policije i sudova.

Upitan o trgovini sa listama čekanja za radioterapiju u Institutu za onkologiju Vojvodine (IOV) ministar je kazao da ne želi da otvara tu temu na toj tribini i pozvao bivšu gradsku sekretarku za zdravstvo Draganu Jovanović, koja mu je postavila to pitanje, da dođe u ministarstvo da porazgovaraju o dešavanjima u toj ustanovi.

Dragana Jovanović, koja je i koordinatorka udruženja "Doktori protiv korupcije", pismeno je zatražila od državnih zvaničnika da se ispita odgovornost zdravstvenih vlasti zabog trgovine tim listama u IOV, a na današnjoj tribini je rekla da je direktor te ustanove ugovorom da stranim osiguranicima doveo do toga da 450 građana Srbije ne dođe na red na radio-terapiju, zbog čega je trećina njih umrla.

"Pozivam vam da dođete u ministarstvo da porazgovaramo o tome, ali se plašim da nećete doći, kao što niste dolazili na sastanke komisije koja je odlučivala o nabavkama citostatika čiji ste član", kazao je Milosavljević.

Jovanovićeva je odgovorila da nije dolazila na te sastanke jer su se citostatici nabavljali kao na pijaci.

Predsednica te komisije je državna sekretarka Ministarstva zdravlja Nevena Karanović, a među 16 članova bio je i uhapšeni lekar Instituta za onkologiju i radiologiju u slučaju "Kraba".

Predsedik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Paja Momčilov na današnjoj tribini je kazao da će dešavanja u IOV biti tema sutrašnje sednice tog odbora.

Momčilov, koji je i predsednik Odbora za zdravlje SLD, rekao je da se to društvo nije i neće izjašnjavati o policijskoj akciji "Kraba", jer to nije odbor "za kriminal i korupciju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.