Kolektivni ugovor za celo zdravsto

Izvor: RTS, 07.Jun.2010, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektivni ugovor za celo zdravsto

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvenim ustanovama od danas važi za sve medicinske radnike, a ne samo zaposlene u ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija.

Od danas počinje da važi Poseban kolektivni ugovor za sve zaposlene u zdravstvu, bez obzira da li je osnivač ustanove država ili se radi o privatnoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomica Milosavljević.

Istovremeno, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić doneo je odluku o proširenom dejstvu tog ugovora.

Milosavljević je istakao da su Posebnim kolektivnim ugovorom uređena prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa, međusobni odnosi učesnika potpisnika tog ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavce, a u skladu sa Zakonom o radu i ratifikovanim međunarodnim konvencijama u toj oblasti.

Prema rečima Milosavljevića, ugovorom je, između ostalog, uređen postupak zasnivanja radnog odnosa u zdravstvenoj ustanovi, obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih, plaćeno odsustvo zaposlenih.

Takođe i bezbednost i zdravlje na radu, kolektivno osiguranje zaposlenih u slučaju smrti, povrede na radu, profesionalne bolesti, smanjenja ili gubitka radne sposobnosti, pravo zaposlenih na obaveštenje o svim pitanjima koja su od značaja za socijalno-ekonomski položaj, prava i dužnosti u štrajku.

Dokaz uspešnog socijalnog dijaloga

Ministar Ljaljić je rekao da je ugovor dokaz uspešnog socijalnog dijaloga u važnoj i osetljivoj oblasti kao što je zdravstvo.

Naglasio je da prošireno dejstvo ugovora znači da će prava zaposlenih u zdravstvu biti regulisana bez obzira na to ko je osnivač zdravstvene ustanove.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije dr Branislava Plančak izrazila je zadovoljstvo kolektivnim ugovorom koji ukazuje i na značaj rada sindikata, dodajući da će njime biti prekinut trend nametanja pravila poslodavca o pravilima u radu u zdravstvenim ustanovama.

Ona je takođe ukazala na značaj što su kolektivnim ugovorom obuhvaćeni i zdravstveni radnici u privatnoj praksi koji će ovim ugovorom biti potpuno zaštićeni.

Vlada Srbije je 20. maja, na predlog Ministarastva zdravlja, usvojila Poseban kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika, i tim povodom ministar zdravlja Milosavljević je potpisao Kolektivni ugovor sa predstavnicima tri reprezentativna sindikata koji su učestvovali u pripremi tog ugovora.

Usvojeni ugovor se odnosi na 110 zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Republika, a posle donošenja odluke ministra rada i socijalne politike o proširenom dejstvu, ovaj ugovor će važiti za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama u državnom i privatnom vlasništvu.

Ugovor će obuhvatiti 35 ustanova čiji je osnivač AP Vojvodina, 28 ustanova čiji je osnivač grad Beograd, 158 domova zdravlja čiji su osnivači opštine i 3.500 subjekata u privatnoj praksi.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi kolektivni ugovor u zdravstvu

Izvor: B92, 07.Jun.2010

Beograd -- Zaposleni u bolnicama i domovima zdravlja dobili su novi kolektivni ugovor, koji bi trebalo da ih zaštiti od samovolje direktora i poboljša uslove rada... Dok ministar zdravlja hvali ugovor kao plod višegodišnjih pregovora, predstavnici zaposlenih naglašavaju da im plate ovim ugovorom...

Nastavak na B92...

Iste odredbe za privatne i državne poslodavce

Izvor: Danas, 07.Jun.2010

Poseban kolektivni ugovor počinje da važi za sve zaposlene u zdravstvu bez obzira na to da li je u pitanju državna ili privatna zdravstvena ustanova, saopÅ¡tio je juče na konferenciji za novinare ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.