Zločin bez kazne, na današnji dan 1993. nožem napadnuta Monika Seleš

Izvor: RTS, 30.Apr.2019, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločin bez kazne, na današnji dan 1993. nožem napadnuta Monika Seleš

Pre 26 godina napadnuta je tada jugoslovenska teniserka Monika Seleš. Nju je na turniru u Hamburgu nožem napao Ginter Prahe navijač tada velike rivalke Selešove – Štefi Graf. Za ovaj zločin napadač je kažnjen sa dve godine uslovne kazne uz psihijatrijsko lečenje.
Monika Seleš se pripremala za naredni gem kada joj se sa leđa prikrao navijač Štefi Graf, Ginter Prahe i ubo je nožem u leđa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Obezbeđenje je brzo reagovalo i onesposobilo napadača.

Sečivo je bilo veliko (23 santimetara). Nemac je ubo Selešovu u predelu lopatice. Sve se to dešavalo na četvrfinalnom duelu turnira u Hamburgu u kome su igrale Monika Seleš i bugarska igračica Magdalena Malejeva.
Poremećeni Nemac nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Selešova smenila na prvom mestu VTA liste Grafovu. On nije dobio zatvorsku kaznu već je osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihijatrijsko lečenje.
Nemačka policija je tada u saopštenju rekla da je jasno da Prahe nije želeo da ubije Selešovu, već da je samo hteo da je teško povredi da ne bi mogla da se takmiči i da Štefi Graf, za koju on navija, ponovo bude broj jedan.
Monika je uspela da se vrati tenisu tek posle dve godine od napada, ali više nikada nije učestvovala na turnirima koji su bili organizovani u Nemačkoj. Iako je posle ovog incidenta na svim turnirima uvedeno dodatno obezbeđenje.
Selešva je prisećajući se ovog događaja rekla da je posle uboda živela u stalnom strahu. Taj čovek ju je povredio, a nije dobio nikakvu kaznu. Nije želela da igra u Nemačkoj jer se nije osećala bezbedno i sve je potsećalo na taj događaj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nož u leđa najboljoj teniserki sveta pre tačno 26 godina

Izvor: B92, 30.Apr.2019

Nekadašnja prva teniserka sveta Monika Seleš pre tačno 26 godina napadnuta je na turniru u Hamburgu, kada je ubodena nožem u leđa...Ona je tada igrala meč četvrtfinala turnira u Hamburgu, protiv Magdalene Malejeve, kada je Ginter Parhe uleteo na teren u drugom setu i napao je nožem dužine 23...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.