Politički sasvim nekorektno: Da li teniseri treba da zarađuju više od teniserki? Da!

Izvor: MozzartSport.com, 21.Mar.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički sasvim nekorektno: Da li teniseri treba da zarađuju više od teniserki? Da!

Nisu svi Englezi protiv Novaka...

Nije to više ni tajna. Zapadni mediji, po navici navijački naklonjeni Rodžeru Federeru, Rafi Nadalu ili Endiju Mariju, jedva će dočekati svaku priliku da napadnu Novaka Đokovića. Nije stoga nikakvo čudo što su se obrušili na najboljeg tenisera sveta posle njegove konstatacije da bi muškarci na ATP turu trebalo da se potrude >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << da sebi obezbede više novca u odnosu na koleginice. Englezi su, naravno, prednjačili sa otrovnim strelicama. Ali ne svi. Miror, istina, spada u žutu štampu, ali u komentaru Džordža Belšoa nema ničeg tablodinog. Surovo nabrajanje podataka.

Sam Đoković je dao povod rečenicom da bi nagradni fond trebalo da zavisi od gledanosti turnira. Ako je već tako zašto da stavove ne suočimo sa egzaktnim podacima? Belšo je to i učinio i otvoreno stao na Novakovu stranu. Ima i zbog čega.

Pa da krenemo redom...

Ako iz jednačine izuzmemo grend slemove prenose najvećih turnira na WTA turu pratilo je 395.000.000 ljubitelja tenisa.  Kad su teniseri u pitanju taj broj skače na ogromnih 973.000.000 navijača! Finale Vimbldona na primer, a podsetimo da ni u muškoj ni u ženskoj konkurenciji nije bilo britanskih predstavnika u finalnim obračuna, dvoboj Đokovića i Federera gledalo je 9.200.000 ljudi. Pobedu Serene Vilijams nad Garbin Mugurozom svega 4.300.000. Nešto manja razlika, ali opet osetna viđena je u Australiji, dok je primer iz SAD najbolji dokaz u prilog tezi da su teniseri prosto atraktivniji publici.

Serena je, dakle, bila u finalu ženskog singla, ali se finale muškog pratilo u 24.400.000 minuta direktnog TV prenosa, što je apsolutni rekord kada je tenis u pitanju! A opet će u 2016. godini osvajači u obe konkurencije prihodovati isto novca - 2.150.000 funti.

Uložen trud takođe navlači na vodenicu tenisera, posebno kad su četiri najveća turnira u pitanju. Da bi došao do te titule na Vimbldonu prošle godine Đoković je morao da odigra 24 seta, Serena Vilijams osam manje, dakle 16. Konačni obračun Đokovića i Federera trajao je dva sata i 56 minuta, Serena je Muguruzu počistila za sat i 23. Đoković je sve skupa na terenu proveo 16 sati, Serena  deset i po.

Jasno je - nije isto. Belšo povlači zanimljivu paralalelu - na običnom poslu žene ne rade manje od muškaraca. Na maratonu trče koliko i muškarci, iako se ta disciplina svrstava među najzahtevnije na svetu.

Stoga Belšo predlaže da se Đokovićeva ide pretoči u delo. Da se teniseri i teniserke plaćaju u srazmeri sa time koliko publike privlače na stadionu. Na kraju krajeva, Serena Vilijams će i tako zarađivati mnogo više nego neki prosečan teniser. Ipak je zvezda.

Ali...

"Tenis je svetionik u svetu sporta u kome postoji tolika razlika između plata muškaraca i žena. Drugi sportovi nisu uspeli da ženama daju jednaku priliku i promociju, tenis je visoko iznad ostatka sveta. Ali možda je sve otišlo predaleko. Ako zaista želimo da težimo društvu u kome će muškarci i žene biti jednaki, u kome ćemo biti nagrađivani prema zaslugama, onda bi međunarodne teniske organizacije morale da ozbiljno promisle o iznosima za nagradne fondove", zaključuje Belšo pozivajući javnost da ne dozvoli da udavi u ludilu političke korektnosti.

Ima tu istine.

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Action Images)
Pogledaj vesti o: Rafael Nadal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.