Izvor: Radio 021, 12.Maj.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: U firmu "Tenis" ne treba sumnjati, oni su poput Ajaksa u fudbalu

Dolazak nemačke kompanije Tenis u Srbiju najavljuje se i odlaže već godinama, a dosad nije potpisan ni ugovor između Srbije i ove kompanije.

Državna komisija za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina Tenisu je odobrila ukupno 5.000 hektara u Zrenjaninu i Kikindi, ali je Upravni sud u Novom Sadu odluku o dodeli zemljišta u Zrenjaninu u zakup na 30 godina oborio, piše Insajder.

Ministar poljoprivrede Branislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nedimović, odgovarajući na pitanja Insajdera o tome kako je moguće da je Upravni sud u Novom Sadu oborio odluku o dodeli zakupa 2.500 hektara zemljišta nemačkoj firmi Tenis koju je donela Vladina Komisija, izjavio je da će Ministarstvo poljoprivrede odluku poštovati, ali i da se čeka konačna odluka. On je rekao da Vlada nije potpisala ugovor s Tenisom, ali jeste odobrila odlaganje početka njihove prve investicije na lokaciji u Kikindi do 1. novembra 2019. godine. Prema njegovim rečima, u kapacitet Tenisa da sprovede investiciju ne treba sumnjati, jer su oni u mesnoj industriji "ono što su Ajaks i Totenhem u svetskom fudbalu".

"Što se tiče Kikinde, tu nismo imali nikakvih problema, što se tiče grada Zrenjanina imali smo određene žalbe i tu je postupak u toku. Ako bih se upuštao u ono sto piše unutra, rekli biste da ne poštujem odluke suda i da se mešam u rad sudstva, a smatram da ćete vi kao medij koji to poštujete, biti na istoj liniji kao i ja. Ministarstvo će poštovati svaku odluku pravosudnih organa zbog toga što je ovo demokratsko društvo zasnovano na vladavini prava", kaže Nedimović za Insajder.

On je dodao da u kompetencije Tenisa da sprovede investiciju niko ne treba da sumnja, jer su oni u mesnoj industriji na nivou najvećih svetskih fudbalskih klubova.

"Oni imaju obavezu da otpočnu sa realizacijom prve investicije u Kikindi od 1. novembra 2019. Podneli su aplikaciju Vladinoj Komisiji koja odlučuje o tome, Vlada je to odobrila i to je išlo na jedinicu lokalne samouprave, pošto tako ide procedura. Ugovor još nije potpisan iz prostog razloga zato što čekamo da se okonča ova procedura vezano za Zrenjanin. Gledali ste utakmicu između Ajaksa i Totenhema... znate kako, ono što je Ajaks, Totenhem, što je Barselona, što je Juventus, ili bilo ko drugi u svetskom fudbalu, to je Tenis u mesnoj industriji", kaže ministar poljoprivrede za Insajder.

Kako je pisano, odlukom državne Komisije za davanje zemljišta u zakup na 30 godina, firmi Tenis invest doo, koju je nemački Tenis osnovao još 2015. godine, dodeljeno je u zakup oko 2,5 hiljada hektara zemljišta u Zrenjaninu. Međutim, Upravni sud u Novom Sadu presudio je krajem januara ove godine da je takva odluka bila suprotna zakonu, odnosno da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina.

Kako se navodi u odluci, sud je uvažio kritike Saveza udruženja poljoprivrednika Banata da firma Tenis Invest nema prepoznatljivost na tržištu, reference i kapacitete za realizaciju ovakvih investicionih projekata, kao i da joj je sedište van teritorije jedinica lokalne samouprave u kojoj se zemljište dodeljuje.

Upravni sud je presudio i da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ponovnom postupku donese novu odluku poštujući činjenice i zakon - međutim, to se još nije dogodilo iako je presuda doneta pre više od tri meseca.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.