Naomi Osaka: Kako je stidljiva i povučena devojka otkrila samu sebe i postala teniska zvezda

Izvor: B92, 04.Okt.2020, 11:46

Naomi Osaka: Kako je stidljiva i povučena devojka otkrila samu sebe i postala teniska zvezda

Posle ubistva Flojda, Afromerikanca koji je umro pošto je policajac kolenom držao prignječen njegov vrat sedam minuta i 46 sekundi, Osaka je sa partnerom, reperom Kordeom, odletela u Mineapolis da se pridruži svima koji su demonstrirali zbog ovog događaja.

Instagram priča postavljena tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda je bila prvi znak da je Naomi Osaka počela da pronalazi samu sebe

"Duša me je bolela. Osetila sam potrebu da reagujem. Što je mnogo, mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je", kasnije je napisala u članku za Eskvajer magazin.

Osaka je rođena u gradu sa kojim deli svoje prezime, od majke Tamaki, Japanke, i oca Leonarda koji je sa Haitija. Porodica se preselila u Njujork kada je Osaka imala tri godine.

U članku za Eskvajer, komentarisala je to kako je njeno multikulturalno poreklo navodilo druge ljude da se "muče oko toga kako će je definistati".

"Ja sam ćerka, sestra, prijateljica i devojka. Azijatkinja sam, crna, takođe sam i žensko. Normalna sam kao i bilo koja druga 22-godišnjakinja, osim što sam dobra u tenisu. Za sebe sam jednostavno ja: Naomi Osaka", napisala je tada.

Poslednjih meseci se uz njeno ime dodaje još jedna etiketa - aktivistkinja.

Na najvećoj pozornici ovog sporta, na Grend slem turniru, čak i iza zatvorenih vrata, njena borba protiv rasne nepravde i policijskog nasilja se nastavljala.

Pre i posle svakog meča na US Openu, ona je nosila masku sa imenom nekog od ubijenih Afro-Amerikanaca.

Briona Tejlor. Ilajdža Meklejn. Ahmod Arberi. Trejvon Martin. Džordž Flojd. Filando Kastilje. Tamir Rajs.

Svaki meč koji je igrala pre subotnjeg finala bio je samo još jedna prilika da istakne novo ime. Njen trener, Vim Fiset, kaže da joj je to bila dodatna motivacija da uspe.

"To joj definitivno pomaže i daje dodatnu energiju", rekao je Belgijanac.

"Ona želi da bude uzor i van terena i zna da zbog toga mora pre svega da bude uzor na terenu. To je dobra kombinacija".

Fiset je postao Osakin trener u decembru, nakon što je zamenio Amerikanca Džermejna Dženkinsa.

Osakin angažman kao jedne od najvećih sportskih zvezda ne podiže nivo svesti samo kod svojih fanova, već tera i njene kolege da obrate pažnju.

Šesti igrač sveta, grčki teniser Stefanos Cicipas je tokom US Open turnira nosio majicu "Životi crnaca su važni", na šta je Osaka rekla da se zbog toga oseća "super ponosnom" na prijatelja koji joj je povodom rasne nejednakosti postavljao mnoga pitanja.

Kada je objavila da neće igrati na Sinsinati turniru, Osaka je rekla da je svojom akcijom želela da "započne razgovore u većinski belom sportu".

Mnogi u teniskom svetu nisu u stanju da razumeju na koji su način crni ljudi pogođeni rasizmom.

Kao dokaz ovoj tvrdnji, tu je i bivši Osakin trener Saša Bajin koji je kritikovan zbog objave na društvenim mrežama da , "boja kože nije problem" u Evropi.

Dženkins kaže da biti crnac u tenisu može dovesti do osećaja izolovanosti i nepripadanja "odabranoj" grupi.

Pogledajte video o fristajl teniseru

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naomi Osaka: Kako je stidljiva i povučena devojka otkrila samu sebe i postala teniska zvezda

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2020

Posle ubistva Flojda, Afromerikanca koji je umro pošto je policajac kolenom držao prignječen njegov vrat sedam minuta i 46 sekundi, Osaka je sa partnerom, reperom Kordeom, odletela u Mineapolis da se pridruži svima koji su demonstrirali zbog ovog događaja...Getty ImagesNaomi Osaka je napustila finale...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.