Kraj nedelje: Frensis stayin alive i lavovi koji dolaze

Izvor: B92, 20.Jan.2019, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj nedelje: Frensis "stayin' alive" i lavovi koji dolaze

Mats Vilander je pre neki dan u jednom bio očajnički u pravu, svetu tenisa su zaista potrebna neka nova lica.

Ne volim da stvari sumiram u ranoj fazi jer su oscilacije prirodne, ali pojedini momci su se uz mnogo truda, krvi i znoja probili kroz džunglu prvih sedam dana i otuda zaslužuju da budu izdvojeni.

To naravno ne znači da se planeta zasitila vladavine “velike trojke” Đoković – Federer – >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nadal. Naprotiv, ali zaista je osvežavajuće videti kako na prvom Grend slemu sezone imamo igrače koji izlaze iz senke teniskih kolosa.

Pre svih Frensis Tijafo, momak neobičnih teniskih korena koji dosežu do njegovog rodnog Sijera Leone a protežu se čak do sunčanih obala Floride i Orlanda. Nije ni čudo što je tamo osim tenisa zavoleo i košarku.

Otac radnik na građevini, majka medicinska sestra koja je lutrijom dobila zelenu kartu za Ameriku. Godine nemaštine, mučenja i sin koji je od malena čvrsto rešio, bez obzira na sve nedaće, da bude teniser.

Nedelja 20. Januar bila je za Frensisa praznik. Njegov 21. rođendan. A s druge strane mreže iskusniji Grigor Dimitrov.

Ima igrača koji su ovde u Melburnu, redovno pobeđivali svake godine na dan kada su duvali svećice na rođendsnskoj torti, Stefan Edberg na primer, koji je u subotu napuno 53 godine.

Tijafo je, kako su ovde pojedine kolege dobro primetile, “teniski Lebron”. Ili barem bi on voleo da to tako bude. Neskriveni je fan košarkaške zvezde koja sada nosi dres LA Lejkersa. U mnogo čemu podseća na njega, ne samo onom tapšanju mišica kada se sve završi i pobedi.

Kevin Anderson, Andreas Sepi, Grigor Dimitgrov. Lep triling asova u Frensisovom pokeru. Sada je na redu Rafael Nadal. Previše?

Rafael Nadal je druga brana nadolazećoj bujici mladih igrača. Federer je bio prvi na vetrometini, igrao je sa Cicipasom, i izgubio. Novaka očekuje Medvedev. Nadal je to dobro znao šta ga čeka i odlično se pripremio, prve nedelje u Melburnu delovao je zaista impresivno i najavio kandidaturu za novi pehar. Ali šta će na to reći Amerikanac koji je pokazao da ne brine to što igra sa favoritima?

Jedan novinar ga je posle pobede nad Dimitrovom pitao, o čemu je pričao sa trenerom tokom meča?

Čoveče, pokušao sam da ostanem živ, da ostanem u životu”, rekao je tako da je sve to podsetilo na onaj čuveni disko hit grupe “Bee Gees”.

Frensis ne samo da je “ostao u životu” u Melburnu, već živi svoj dečački san. Tenis, velika scena, krcat stadion, pobeda. Dolari koji se uvećavaju na kontu, da obraduje mamu i tatu.

Svi koji me poznaju, imaju predstavu o tome kako mi je bilo teško. Igrao sam od početka karijere za njih, roditelje, svoju porodicu. Uspeo sam da im pomognem, sad je red došao da pomognem sebi. U martu 2017.kupio sam kuću u Merilendu za moju mamu. Moj otac je u apartmanu u Orlandu. To je bila velika stvar za mene. Da nas sve stavim u bolju poziciju”, rekao je Tijafo.

Da li je nedelja u Melburnu pokazala ustvari da je počelo otapanje glečera na samom vrhu? Moguće. Prisustvo Stefanosa Cicipasa i Frensisa Tijafoa među osam najboljih na prvom grend slemu sezone, pravo je osveženje. Medvedev, Ćorić i Zverev su među 16 najboljih, sa šansom da nešto urade. U nedelju su dobili neverovatan vetar u jedra, stigao je sa grčkih ostrva.

Kod devojaka, kao po običaju, nikad se ne zna. Kada šampionku (Karolina Voznjacki) pobedi starija šampionka (Šarapova), a nju opet devojka iz Australije, Ešli Barti, znate da se nešto ozbiljno dešava.

Odakle se u celoj priči pojavila pravo niotkuda Danijel Kolins? Da li joj je ovo meteorski bljesak na letnjem nebu iznad Australije ili “resurection” (vaskrsnuće) karijere, videćemo uskoro.

Jedno je sigurno, završna nedelja mogla bi da nam donese nekoliko spektakularnih mečeva. Ko će posle svega izaći na štitu, znaćemo narednog vikenda, u dane velikih finala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.