Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2021, 09:56

Koloseum spreman, protivnik poznat: Novak je rimski princ, neka se spremi Fric

Pamti srpski teniser poslednji obračun protiv Amerikanca sa Australijan opena

Posle ne baš najboljeg starta na šljaci, Novak Đoković se nada da će uhvatiti pravi kurs pred Rolan Garos. I možda trenutno nema boljeg mesta za tako nešto nego što je to Rim. Grad u kom se Đoković odlično oseća i iz kog bi mogao da uhvati najbolji zalet pred Pariz. Novak brani titulu u Večnom gradu i želi da pored Frančeska Totija i on drži titulu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << "Princ Rima".

Svetski broj jedan se vratio posle Australijan opena na teren na turniru u Monte Karlu posle dva meseca pauze, ali je iznenađujuće poražen od Danijela Evansa. Kasnije je poražen u polufinalu Beograda od Aslana Karaceva. Sada je vreme da najbolji teniser sveta eksplodira i podigne se na nivo na kom samo on zna da nastupa.

Nije to Novak učinio u Madridu, ali je Rim pravo mesto gde može da napravi iskorak. Prvi protivnik (u drugom kolu) biće mu dobro poznati Tejlor Fric, a meč bi trebalo da se odigra negde oko 13 časova.

Frica se i Novak i svi mi najbolje sećamo po njihovom duelu sa Australijan opena. Ipak, treba reći da je šljaka bez sumnje Fricova omiljena podloga.

Biće to četvrti obračun Đokovića i Frica, a srpski teniser trenutno vodi sa 3:0 i to svakako majstoru daje i psihološku prednost pred današnji okršaj.

Poslednji sudar Đokovića i Frica izazvao je mnogo polemika i bure. Naime, Novak je na Australijan openu pre osvajanja titule morao da preživi težak sudar sa Fricom i to je uradio posle prednosti od 2:0 u setovima, a dogodila se i ona povreda stomaka koja ga je umnogome zakočila. Bilo je svakakvih priča i glasina posle tog duela, ali Novak je pokazao zbog čega je najjači na svetu.

Đokovićevim navijačima će se dopasti i ideja da je Novak prva dva meča protiv Frica dobio baš na šljaci, u Madridu i Monte Karlu 2019.

(1,12) NOVAK ĐOKOVIĆ - TEJLOR FRIC (5.30)

Najveći izazov za Đokovića biće da zaustavi Fricov servis i forhend. Na to se 193 cm visoki Amerikanac najviše oslanja, a ponekad zna i da pomeša stvari u igri pa da krene na mrežu. Međutim, ako Novak spusti broj izgubljenih lopti na minimum i gradi dalje igru na napretku koji je ostvario u Beogradu, ne bi trebalo da ima mnogo problema protiv Amerikanca.

Đoković je došao u deo karijere u kom ne mora previše da razmišlja mnogo o turnirima koji nisu grend slemovi. Posle oborenog rekorda po broju sedmica provedenih na vrhu ATP liste, sada je Novaku glavni fokus da stigne i prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala po broju grend slemova.

U tom smislu, Đoković bi trebalo da iskoristi Rim, kasnije i Beograd, da se što bolje spremi za Rolan Garos, a u tom smislu može da mu podigne samopouzdanje činjenica da i najveći rival Rafael Nadal ne blista na svojoj omiljenoj podlozi, te da je nedavno poražen i u Monte Karlu i u Madridu, te da je u Barseloni bio na ivici poraza od Stefanosa Cicipasa.

Umesto puta u Madrid na masters, Novak je iskoristio to vreme za put u Bosnu i Hercegovinu gde je napunio baterije, malo odmorio, dok je Fric odigrao nekoliko turnira poslednjih meseci. Igrao je i Monte Karlo i Madrid, a tamo je gubio od Španaca Roberta Bautiste Aguta i Alberta Ramosa Vinjolasa, specijalaca za šljaku.

Đoković je masters u Rimu osvajao pet puta do sada i aktuelni je šampion glavnog grada Italije. Prošle godine savladao je Dijega Švarcmana u finalu, a prethodne titule je osvajao 2015, 2014, 2011. i 2008. godine.

Videćemo da li je na pomolu novi trofej za vitrinu.

Od srpski tenisera, pored Novaka Đokovića, danas će na teren i Dušan Lajović. On će u prvom kolu nastupati protiv Džona Milmana.

Do sada su Dušan i Džon igrali samo jednom, a Lajović je slavio u Istanbulu 2018. godine sa 2:0 u setovima. Prilično je ubedljivo tada Duci izašao na kraj sa Milmanom, a i tada se igralo na šljaci. Mogla bi danas da padne jedna repriza.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.