Ja Aleksija i Luna mala tinejdžerka po meri osnovaca

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Okt.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ja Aleksija" i "Luna mala tinejdžerka" po meri osnovaca

Nagrade dečje kritike "Dositejevo pero" za najbolje knjige u 2017. o kojima odlučuje žiri koji čine đaci 16 beogradskih osnovnih škola uručene su autorima knjiga "Ja, Aleksija" i "Luna, mala teniserka" Branki Trifunović i Bojanu Ljubenoviću.

Među 26 naslova napisanih za starije osnovce roman „Ja, Aleksija“ izdavačke kuće Klett izazvao je najveće oduševljenje, a autorka Trifunović, inače nastavnica srpskog jezika I književnosti iz Subotice, je tim povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << istakla da joj je izuzetna čast i privilegija da bude ocenjena od strane dece uzrasta kojoj i sama predaje.

- Ova nagrada je više od običnog priznanja, pokazuje da čitanje i dalje živi, i da su deca najiskreniji i najbolji kritičari koji biraju srcem, rekla je Trifunović. „Ja, Aleksija“ je tinejdžerski roman o jednoj sedmakinji koja je imala dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim izazovima nove sredine, pošto se iz Subotice preselila u Novi Sad. Naizgled dečiji  problemi koje glavna junakinja proživljava pokazali su autorki romana da „Aleksija“ ima mnogo više nego što je ona očekivala: „Deca mi stalno pišu pisma, šalju fotografije, poruke i traže nastavak romana što je u meni budi fantastičan osećaj.“ Odluku o najboljim knjigama doneo je najveći i najiskreniji žiri sastavljen od 228 đaka pred kojim je bilo 49 naslova, dva više nego prošle godine kada je jubilarno, 20. ''Dositejevo pero'' pripalo Silviji Otašević za ''Olimpijski san'' i Slobodanu Stanišiću za ''Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske''.

Predstavnica Biblioteke grada Beograda Olivera Nastić je na svečanosti povodom Dečije nedelje podsetila da je deci kroz nagradu "Dositejevo pero" data šansa da izraze svoj sud i mišljenje o knjigama koje su za njih napisane.

 "Ja Aleksija" probedila je među 26 objavljenih knjiga za starije osnovce, dok je "Luna, mala teniserka" odabrana među 23 namenjene deci do 11 godina.

Od 1997. godine, kada je nagrada ustanovljena, srca dece osvojile su između ostalih i knjige LJubivoja Ršumovića, Uroša Petrovića, Igora Kolarova, Jasminke Petrović, Gradimira Stojkovića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovća.

Nagradu Dositejevo pero pokrenuli su 1997. gidine gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka „Dositej Obradović" i „Prijatelji dece" opština Voždovac, Zemun i Vračar prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih, a na incijativu književnika Božidara Peševa koji je danas pročitao svoju pesmu "Dečja prava - čitanje je strava".
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.