Izvor: RTS, 22.Maj.2022, 10:36

Đoković ponovo ispašta zbog političkih odluka u tenisu

Dok su se najbolji svetski igrači spremali za Rolan Garos, teniski svet potresao je još jedan zemljotres – predstojeći Vimbldon igraće se bez mogućnosti odbrane starih i osvajanja novih bodova, odluka je Teniske asocijacije profesionalaca (ATP) i Ženske teniske asocijacije (VTA). Radikalan potez dve krovne organizacije stiže kao odgovor na stav uprave turnira da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije zbog rata u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini, ali ide na štetu upravo onima od kojih turnir i zavisi – učesnicima. Ponajviše Novaku Đokoviću koji drugi put u nekoliko meseci ispašta zbog političkih odluka u sportu koji nije više tako beo kakvim se predstavlja.
Umesto da reflektori budu upereni na stadione "Filip Šatrije" i "Suzan Lenglen", tokom vikenda kada počinje drugi grend slem, sva pažnja usmerena je na ono što navijači najmanje vole – zeleni sto.
ATP i VTA kaznili su Vimbldon i zajedničkim saopštenjem potvrdili da ove godine takmičenje na terenima Ol Ingland kluba neće biti bodovano, ali da će učesnici moći da osvajaju novčane nagrade.
Rajli Opelka iz Sjedinjenih Država ironično se poradovao "egzibiciji" na najvećem turniru na svetu, stiglo je nekoliko negativnih reakcija od samih igrača, a one su postale još oštrije kada je potvrđeno da će bodovi iz prethodne sezone biti obrisani i da neće postojati mogućnost da se odbrane ili zarade novi.
Nije bilo potrebno mnogo vremena, a ni neke preterano komplikovane matematike, da se utvrdi da će (ponovo) najveći gubitnik političkih previranja u tenisu biti Novak Đoković.
Đokoviću će biti izbrisano 2.000 bodova koje je zaradio osvojivši titulu pre nešgo manje od 11 meseci, samo što sada neće postojati način da ih nadoknadi. To znači da će izgubiti prvo mesto na rang-listi čak i u slučaju da osvoji prvo Rolan Garos, a potom i Vimbldon.

Trenutno ima 8.660 bodova, na drugoj poziciji je Danil Medvedev sa 680 manje, dok je trećeplasirani Nemac Aleksander Zverev sa 7.075.
Ne postoji scenario u kojem bi mogao da zadrži čelnu poziciju jer i u Parizu brani trofej iz 2021, pa dolazimo u situaciju da najbolji na svetu, verovatno i najveći u istoriji, ima ubedljivo najlošiji tretman od svih svojih kolega.
U januaru je deportovan iz Australije zbog stava da se ne vakciniše, učinjena mu je velika nepravda za koju je odgovorna administracija premijera Skota Morisona, sa ministrom za imigracije Aleksom Hokom na čelu.
Opet se jednostavnim matematičkim postupkom dolazi do zaključka da je Novak, odlukama nekih viših instanci za spomenutim zelenim stolom, izgubio 4.000 bodova od početka godine.
Često spominjana kosmička pravda ipak je donela epilog obema stranama – Đoković je pregrmeo težak period bez turnira, vratio se u formu, osvojio masters u Rimu i stigao u Pariz kao jedan od glavnih favorita, dok je premijer Morison doživeo poraz na parlamentarnim izborima i u Australiji je došao kraj gotovo desetogodišnjoj vladavini konzervativaca.

Bodovi sa Vimbldona biće uklonjeni 11. jula, prvog ponedeljka nakon londonskog finala, baš na dan kada bi Srbin trebalo da obori rekord legendarne Štefi Graf po broju sedmica na prvom mestu.
Zbog činjenice da je Vimbldon otkazan pre dve godine, dolazimo u bizarnu situaciju da će svim igračicama i igračima biti izbrisani bodovi iz 2021, ali će neki na svom kontu imati bodove iz 2019. jer su odlučili da baš njih sačuvaju u ukupnom zbiru.
I na kraju, kako samo sudbina ume da se poigra, posle odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima zbog "bojazni od širenja ruske propagande", a sada i odgovorom ATP-ja i VTA, upravo će jedan Rus (Danil Medvedev) ponovo biti "broj 1".
Što se ostalih srpskih tenisera tiče, oni ne brane preveliki broj bodova u Londonu, ali odluka svakako može da utiče i na njihov plasman. Miomir Kecmanović, Dušan Lajović i Laslo Đere prošle godine stigli su do drugog kola, dok je Filip Krajinović takmičenje završio već na startu turnira.

Međutim, neki drugi baš nisu imali sreće – finalista prošlog izdanja Mateo Beretini izgubiće 1.200 bodova, a kada se to ukalkuliše sa slabim početkom sezone zbog problema sa povredama (odigrao samo 15 mečeva ove godine), jasno je da mu se sprema drastičan pad.
I njemu i finalistkinji Karolini Pliškovoj (šampionka Ešli Barti završila karijeru), ali sigurno ne toliko kao Martonu Fučoviču, Mađaru kojem sledi sunovrat sa 60. na 130. mesto na ATP rang-listi, zbog čega je među prvima javno izrazio nezadovoljstvo potezima vladajuće teniske organizacije.
Đoković, a ni ostale najveće teniske zvezde, još se nisu oglašavale povodom situacije pred Vimbldon i trenutno im je fokus na Rolan Garosu. Novak ponovo juriša na najviši plasman u Parizu, baš kao što će to činiti i u prestonici Engleske.
Šta god da se desi, u ovom mandatu neće uspeti u nameri da postavi apsolutni rekord po broju nedelja na prvom mestu.
Poznajući njegov karakter i način na koji reaguje kad je u najtežim situacijama, taj rekord će sigurno pasti. A ako gledamo i poslednji čin drame u Melburnu, možda padne i britanska vlada...
Nikola Đukić (NikolaDjukic43)
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.