Bogdan Obradović za RTS: Kinezi disciplinovaniji, u Srbiji radnje bolje snabdevene

Izvor: RTS, 04.Apr.2020, 11:29

Bogdan Obradović za RTS: Kinezi disciplinovaniji, u Srbiji radnje bolje snabdevene

Iako niko nije želeo scenario iz Kine, kada je epidemija tamo bila na vrhuncu, sada bi se mnogi radije opredelili za kineski, nego za italijanski ili španski. Scenario ne može da se bira, ali okolnosti mogu da se upoređuju. To najbolje zna Bogdan Obradović, nekadašnji teniski selektor i potpredsenik Olimpijskog komiteta Srbije.
Srbija je ušla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u petu nedelju borbe sa virusom, a Bogdan Obradović je u to vreme bio u Kini.

"Ja sam kao Roki, u Kini sam snimao prvi, a sada snima drugi deo. Sve čestitke vladi Republike Srbije, koja je donela mere, na osnovu kineskog, a kasnije i ovog groznog italijanskog iskustva, mnogo ranije nego ostali i to nas je zaštitilo", rekao je Bogdanović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
"Mi radimo ono što su radili Kinezi, ali mi imamo problem sami sa sobom, odnosno sa disciplinom. Znam da je naš narod izuzetno inteligentan, prošli smo i bombardovanje i sve one nesreće koje su nam se dešavale u bliskoj prošlosti. Ali, sada moramo da ostanemo jedinstveni, moramo svi da se disciplinujemo."
"Drago mi je da 80-90% građana poštuje mere. Zaštitili smo penzoinere 24 sata u izolaciji. S druge strane, videli smo da to čudo od koronavirusa napada i mlade. Da oni koji imaju probleme sa zdravljem, ulaze još u veći problem. Ima i preminulih, što je grozno i užasno. Moramo da budemo odgovorni. Nisu mi jasni ljudi koji daju komentare tipa 'To nas ne interesuje'."
Obradović kaže da ima utisak da su Kinezi disciplinovaniji, ali da su u Srbiji radnje bolje snabdevene.
"U Šangaju ima 40 miliona ljudi. Ja sam ze zavlačio metroima po svakom mogućem ćošku da vidim da li je neko ispisao jedan jedini grafit. Nisam ga našao. Možete da zamislite onda koliko je ta omladina disciplinovana i koliko voli svoj grad. Njihova omladina je vaspitana onako kako smo mi vaspitavani u mojoj generaciji - poštovali smo starije svuda. Ja sam odrastao na Novom Beogradu i kao klinci smo išli da pomažemo starijima na 20, 30. Sprat da im nosimo namirnice. Taj volonterski rad smo radili još 70-ih godina", kaže Obradović za RTS.
"U poređenju sa Šangajem, mi imamo čak bolje snabdevene radnje. S tim u vezi mogu da kažem da je Srbija zemlja sa visokim nivoom organizacije. Za ovo niko nije bio spreman. Morali smo da se reorganizujemo, nije lako sve ovo uraditi. U čitavoj Evropi imamo daleko najmanji broj žrtava, što znači da je vlada Republike Srbije uradila fantastičan posao do sada."
Naši sportisti, koji su obezbedili vizu za Olimpijske igre u Tokiju, takođe moraju da se bave reorganizacijom forme i da top formu pomere za sledeće leto.
"Prvi put u istoriji čovečanstva zadesila nas je ovakva situacija, a to je da se odlože Olimpijske igre. Imaćemo sastanak sa svim našim savezima, tako da ćemo utvrditi poseban plan za svakoga. Određena sredtva su bila odvojena za Olimpijske igre, sada ćemo morati da sednemo i sa Ministarstvom za omladinu i sport da vidimo šta ćemo uraditi sa svim timovima i individualnim sportistima", rekao je potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Bogdan Obradović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Ne razumem ljude koji kažu 'mene to ne interesuje"

Izvor: B92, 04.Apr.2020

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović preneo je svoja iskustva o koronavirusu iz Kine.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.