Direktor Telekoma Srbije: Junajted medija nam je zabranila emitovanje kanala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor Telekoma Srbije: Junajted medija nam je zabranila emitovanje kanala

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk rekao je danas da je Junajted medija ultimativno zabranila Telekomu emitovanje N1, Sportkluba, Sinemanije, Granda i drugih njihovih kanala, te da za to što su gledaocima Supernove uskraćeni ti kanali nije odgovoran Telekom.

"Ono što želimo da podvučemo je da Supernova nije isključila kanale >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svojom voljom, već zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni zahtev da se kanali isključe", rekao je Ćulibrk na pres konferenciji, na kojoj su predstavnici Telekoma i pravni zastupnici te kompanije ukazali da sve ostalo što se pojavilo u javnosti predstavlja zamenu teza.

Objasnili su da je Telekom spreman da već danas vrate signal svih isključenih kanala, ukoliko Junajted grupa povuče pretnju krivičnim prijavama Telekomu, uz opasku da bi to bio znak dobre volje da se nastave pregovori o saradnji, o svim pitanjima.

Predstavnici Telekoma najavili su, istovremeno, da će ta kompanija tužiti Junajted grupu zbog plasiranja lažnih vesti u ovom slučaju o Telekomu i istakao da je svima jasno da je druga strana, a ne Telekom, isključila kanale.

"To (da smo mi isključili kanale) samo je jedna u nizu vesti koji je plasirala Junajted grupa o našoj kompaniji. Tražićemo pravdu na sudu i naknadu štete", poručio je Vladimir Lučić.

Generalni direktor Ćulibrk je najpre ukazao da je Telekom 17. januara uputio prvi, ultimativni zahtev, jasan i nedvosmislen, i pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da se isključi 17 kanala Junajted media grupe.

"Sve se to dešavalo 17. januara uveče. Prvo pismo za isključenje kanala dobili smo oko 21 čas. Na našu molbu da nastavimo pregovore, stiglo je drugo pismo u 22.30, ultimativno, gde su pretili pod krivično-materijalnom odgovornošću, uz pretnju da ćemo biti tuženi za pirateriju", rekao je Ćulibrk.

"U takvim uslovima nismo imali izbora i odluka o isključivanju kanala nije bila na Supernovi, već jasno na predstavnicima Junajted medije", istakao je generalni direktor Telekoma, koji je pokazao novinarima pisma Junajted medija grupe.

Ćulibrk je istakao da je pismima prethodilo nekoliko nedelja pregovora između Junajted medije i predstavnika Supernove, te da je Supernova čak prihvatila veće cene, nego što su kompanije u okviru tog brenda imale u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom.

Cena je, kaže, prihvaćena, jer je smatrano da je u interesu građana da imaju te tv kanale.

"Potpuna je zamena teza da nismo hteli da prihvatimo ugovor. Prihvatili smo cenu, kao i ultimativno trajanje ugovora od tri godine, koji nama nije do kraja odgovarao, ali nismo mogli da prihvatimo teritorijalno ograničenje, jer je nezakonito", rekao je Ćulibrk.

Kako je pojasnio, treći momenat ugovaranja koji se tiče teritorijalnog ograničenja po predlogu Junajted medije, znači - da može da distribuirate TV signal na Novom Beogradu, ali ne na Voždovcu, možete na Starom gradu, ali ne na Zvezdari...- je nezakonit i za Telekom zato neprihvatljiv.

"Možda kod distribucije neke druge robe takvi uslovi mogu da postoje, možda se takvi dilovi i aranžmani sklapaju kada govorimo o mafijaškim grupama, ali Telekom Srbija ne može da prihvati takve uslove, jer Srbiju posmatra kao jedno jedinstveno tržište", istakao je Ćulibrk.

Dodao je da su molili Junajted mediju da izbaci nezakonite elemente iz ugovora.

Zaštita "interesa građana" kroz samo jedan kanal?

Ćulibrk je izjavio, na pitanje novinarke N1 da li će Telekom prihvatiti javnu ponudu za uključenje te televizije u kablovske operatere te kompanije, da ga čudi njeno insistiranje da štiti interese građane samo kroz jedan kanal, a da nije zainteresovana da ih štiti za svih ostalih 16 kanala.

On je rekao da nema posebne ponude Junajted grupe samo za N1 televiziju, zapitao da li, uopšte, Telekom treba da očekuje svakih sedam dana da dobije javnu ponudu za jedan po jedan kanal.

"Da li je to ozbiljno poslovanje između privrednih društava? Spremni smo da uključimo svih 17 kanala. Kada dobijemo pisanu ponudu svakako da ćemo odgovoriti. Da li zaista mislite da Telekom nema svojih poslovnih interesa kao akcionarsko društvo? Gospodo iz Junajted medija grupe, molimo vas, javite nam se da nastavimo razgovore u interesu svih korisnika, građana Srbije, kako bi završili ovu agoniju", rekao je Ćulibrk.

Koordinator za internet i multimediju Telekoma Vladimir Lučić ponovio je da je Telekom prihvatio finansijsku ponudu Junajted medija za svih 17 kanala, uključujući i N1, a da je dobijen predlog ugovora koji nije u skladu sa zakonom, po pitanju teritorijalnog ograničenja, koja takođe uključuje i N1.

Ćulibrk je naveo i da nije to jedini element ugovora koji se ne smatra najboljom praksom, kada se govori o ugovorima među privrednim društvima.

"Ja sam 12 godina generalni direktor, u svojoj praksi potpisao sam nekoliko hiljada različitih ugovora, ali ovakav model zaista nisam video, niti pregovore gde vam jedna strana pošalje ugovor u PDF-u, bez mogućnosti da se oko bilo čega dogovarate je nezabeleženo, jer u bukvalno svakoj drugoj tački i članu ugovora imate pretnji raskida ugovora i naplate ugovornih kazni koje dostižu i do 20 miliona evra", rekao je Ćulibrk.

On je ukazao i da je Junajted medija plasirala još jednu zamenu teza - da nisu želeli da potpišu ugovor sa fantomskom firmom Supernova.

"Svima je jasno da je Supernova naš brend, registrovan kao brend i da ni u jednom momentu nije zahtevano od Junajted medije da potpiše ugovor sa Supernovom, jer ona nije privredno društvo. Sve vreme je bila tema, i oni to dobro znaju, da se potpiše ugovor sa kompanijama koje posluju pod brendom Supernove, pre svega Radijus vektor i Kopernikus tehnolodžis, sa kojima godinama postoji saradnja Junajted medije", rekao je Ćulibrk.

Ponovio je da Supernova nije bila ugovorna strana, već je krovni brend, i da je to "klasično podmetanje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telekom Srbija poziva Junajted mediju na pregovore, ponudu za emitovanje N1 nisu dobili

Izvor: Beta, 26.Jan.2020

Generalni direkor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk pozvao je predstavnike Junajted medije na nastavak pregovora uz uveravanje da su spremni još danas da uključe signale i vrate kanale korisnicima."Koliko sutra smo spremni da sednemo sa njima i dodjemo do ugovora koji je zakonit. Istog momenta spremni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.