Argentinci izbegli Francusku, kraj Meksikovog neverovatnog niza

Izvor: B92, 30.Nov.2022, 19:30

Argentinci izbegli Francusku, kraj Meksikovog neverovatnog niza

Fudbaleri Argentine i Poljske plasirali su se u osminu finala Svetskog prvenstva gde će igrati protiv Australije, odnosno Francuske.

Upravo su te dve ekipe igrale poslednji duel u grupi C u kom su “gaučosi” slavili rezultatom 2:0.

Ko bi rekao da će ekipa koju je savladala Saudijska Arabija dominirati protiv bilo koga na način na koji su to uradili protiv Poljske.

Ekipa Česlava Mihnjeviča je izgledala kao kompletni autsajder u duelu sa južnoameričkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << selekcijom. Samo u prvom poluvremenu su Argentinci šutirali 14 puta ka golu Vojčeha Ščesnog, od toga devet puta između stative.

Ne samo to, nego su Argentinci imali i penal. Nakon centaršuta Hulijana Alvaresa, golman Juventusa je udario Mesija u skoku, za šta je u VAR sobi potvrđeno da je dovoljno za penal. Upravo je Mesi postavio loptu na “belu tačku” i promašio. Očajno je šutirao, poluvisoka lopta, još je Ščesni pogodio stranu. Postao je prvi igrač kojem su odbranjena dva penala na Mundijalu.

Nije to obeshrabrilo Argentince koji su u nastavku zaigrali u istom tempu i za to su nagrađeni nakon 50 sekundi drugog poluvremena. Molina je centrirao sa leve strane, a na pravoj strani je bio Aleksis Mekalister koji sprovodi loptu u mrežu.

Od tog momenta je Lionel Skaloni lakše disao, a Argentici su nastavili u istom ritmu. Branio je Ščesni svašta, imao 11 odbrana, dve od rekorda Svetskih prvenstava koje je postavio Tim Hauard, ali nije mogao sve ispred potpuno razbijene odbrane svoje ekipe što je kaznio Hulijan Alvares drugim golom svoje ekipe kojim je postavio i konačan rezultat meča.

Poljska: Ščensni – Keš, Glik, Kivior, Berežinski (od 72. Jendrejčik) – Bjelik (od 62. Šimanski), Krihovjak (od 83. Pjontek) – Zjelinski, Šviderski (od 46. Kaminski), Frankovski (od 46. Skoras) – Levandovski

Argentina: Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Akunja (od 59. Taljafiko) - De Pol, Fernandez (od 79. Pecelja), Makalister (od 84. Gonzales)- Mesi, Di Marija, Alvarez (od 79. Martinez)

Poljaci su se uprkos porazu provukli u osminu finala, a na račun Meksika kojeg nećemo po osmi put uzastopno gledati u osmini finala,

Ekipa "Tate" Martina je u veoma uzbudljivom meču bila bolja od Saudijske Arabije rezultatom 2:1, ali im je za prolaz dalje zafalio samo jedan gol.

Sličan meč se igrao u Lusailu, kao i u Dohi, Meksikanci su dominirali u prvih 45 minuta, ali golova nije bilo samo da bi ih u drugom poluvremenu bilo i više nego dovoljno.

Najpre je Henri Martin doveo Meksiko u vođstvo, a ubrzo je na semaforu bilo 2:0 nakon golčine Luisa Čavesa, njegov prvi u dresu nacionalnog tima.

Stigli su Meksikanci i do trećeg gola, ali je Martin bio prebrz i našao se u ofsajdu, a onda i Urijel Antunja u 88. minutu meča. Oba gola su poništena.

Pri rezultatu 2:0, računica je bila sledeća – prolaz Poljske na osnovu manjeg broja žutih kartona. Dve ekipe su imale identičnu gol razliku, dok je u međusobnom duelu bilo 0:0.

Napadali su Meksikanci i to je uzelo svoj danak kada je u petom minutu nadoknade Salem El Dausari smanjio na 2:1. To nije bio kraj nadama Meksikanaca kojima je svakako trebao taj jedan gol na konto kog bi imali više datih u odnosu na Poljsku, ali vremena više nije bilo.

Francuska će biti rival Poljske 4. decembra od 16 časova, a taj meč će se igrati na “Al Tumama” stadionu. Kada je reč o Argentincima, oni će svoj meč sa “kengurima” igrati dan ranije na “Ahmad Bin Ali” stadionu od 20 časova.

Saudjska Arabija: Al Ovais – Tambakti, Al Boleali, Al Amri –Al Ganam, Al Hasan (od 46. Madu), Kano, Abdulhamid - Al Burajhan, Al Šehri (od 62. Al Obud), Al Davsari

Meksiko: Očoa - Sančez (od 86. Alvarez), Montes, Moreno, Galjardo - Alvarez (od 87. Funes Mori), Čavez, Pineda (od 77. Rodrigez) - Lozano, Martin (od 77. Himenez), Vega (od 46. Antuna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.