Strani mediji o Kolindi: Hvalila Praljka, ima jedan cilj..

Izvor: B92, 18.Jul.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani mediji o Kolindi: Hvalila Praljka, ima jedan cilj..

Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bila je glavna zvezda svetskih medija zbog euforičnog navijanja nakon finala Svetskog prvenstva.

Medijska euforija o “predsednici koja ne haje za protokol i iskreno izražava emocije“ u međuvremenu je splasnula i onda su počeli da se objavljuju tekstovi o liku i delu hrvatske predsednice, prenosi “Index.hr“.

Na primer, bečki dnevni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << list “Standard“ objavio je portert Kolinde Grabar Kitarović iz pera dopisnice Adelil Volf pod naslovom “Američka otvorenost, hrvatski nacionalizam“ , u kojem se podseća da Kolinda “sledeće godine želi da pobedi na izborima“, te da je ona i dalje “najpopularnija politička figura u Hrvatskoj“.

Podseća se da je predsednica obećavala kako će se iseliti iz vile na Pantovčaku, u kojoj je nekada odsedao Tito, “ali protokom to nije dozvolio“. Kolindin navijački entuzijazam se opisuje kao tipično američko ponašanje, te se naglašava da se delom školovala, a kasnije i kao diplomata i živela u SAD.

Podseća se i na njenu karijeru u NATO, tokom koje se pokazala “osobom snažne volje i tvrdoglavosti“, te da se u struktirama ovog vojnog saveza navodno nazivala “SWAMBO“, što je skraćenica za “ona koju se mora slušati“.

“I kao predsednica Grabar Kitarović je pokušala da proširi svoj uticaj, iako ustav predviđa da ima ovlašćenja samo kod postavljanja ambasadora, šefova tajnih službi i generala. Zbog toga je bilo konflikta sa vladom“, piše “Standard“ i napominje kako je često u sukobu sa premijerom Andrejem Plenkovićem “koji dolazi iz iste stranke, ali je mnogo liberalniji od nje“.

Kolinda se smatra pripadnicom desnog krila HDZ-a, te političarkom koja “se voli postaviti u zaštitu vojske i policije, hoda u maskirnoj uniformi, protiv je homoseksualaca, a pozitivno se izrazila o osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku“.

Sve to se opisuje kao “politički problematična strana Grabar-Kitarović“, koja je povrh toga bliske kontakte održavala i sa Zdravkom Mamićem, “nedavno osuđenim zbog korupcije na šest i po godina zatvora“.

“U EU je kritikuju zbog veza s radikalnim nacionalistima u susednoj BiH. Meša se u tamošnju politiku i traži promenu izbornog zakona u korist Hrvata u BiH, od kojih mnogi imaju hrvatski pasoš i za nju su glasali“, piše “Standard“.

Kako se navodi, u svakodnevici Kolinda glumi predstavnika naroda koja vladi pokušava nametnuti određene teme, smatra austrijski list, konstatujući da se Kolinda nekad ponaša kao da ''u Hrvatskoj postoji predsednička demokratija''.

Trenutno pokušava “igra ministarsku spoljnih poslova u senci”, a na SP-u u Moskvi je ''iskoristila televizijske kamere da se pozicionira za reizbor sledeće godine''.

Na kraju se konstatuje da je Kolinda deo hrvatskog društva koje voli da sluša Tompsona, kojeg je svojevremeno opisala kao omiljenog pevača.

Britanski časopis “Prospect” pak piše o ''kompleksnoj politici fudbalskog nacionalizma Kolinde Grabar Kitarović'', te se odmah na početku ističe da su popularne fotografije hrvatske predsednice u nacionalnom dresu ''projektovale sliku prizemne i neformalne topline koju se inače ne povezuje s međunarodnim političarima koji prate sportske događaje''. No kada se Kolindino ponašanje pogleda kroz prizmu ''populizma i korupcije, onda se ono vidi u drugačijem svetlu''.

“Prospect” ističe da gledaoci širom sveta uopšte nisu svesni činjenice da je fudbaler Luka Modrić u Hrvatskoj optužen zbog lažnog svedočenja u korist Zdravka Mamića, te da su samo videli Kolindin ''topli, majčinski zagrljaj Modrića u suzama''. Povezanost s fudbalskom reprezentacijom je ''deo političke persone Kolinde Grabar-Kitarović od početka'', čime se nadovezuje na opsednutost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana ovim sportom.

''Tuđman je hteo da fudbaleri mobilizuju javnost za njegovu državotvornu ideologiju'', konstatuje “Prospect” te dodaje da se Kolinda nadovezuje na to, vešto koristeći moć slika i društvene mreže za svoju promociju.

Kolinda se često pojavljuje u uniformi, poigravajući se s pozicijom ženskog lidera unutar političkog prostora nacionalizma koji je većinom rezerviran za muškarce, navodi Prospect u svojoj analizi te ističe da je zbog toga seksistički kritikovana kao ''barbika''.

Njeno pojavljivanje na SP-u deo je ''beskrajne turneje'' čiji je cilj reizbor sledeće godine, a Kolinda je u međuvremenu postala brend u svetu ''celebrity politike''; ona je ''simbolična kći oca domovine koja će završiti njegov posao''.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kolinda se KONAČNO OGLASILA posle kiše, zagrljaja i poljubaca na finalu: Zašto sam se ONAKO PONELA

Izvor: Blic, 19.Jul.2018, 13:33

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović bila je u centru pažnje na ceremoniji dodele medalja nakon finalnog meča Svetskog prvenstva u Rusiji s obzirom na to da je srdačno grlila i ljubila sve koji su se našli u njenoj blizini, od igrača Hrvatske i Francuske pa sve do sudija i političkih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.