Spektakularna Bitka nacija na Smederevskoj tvrđavi

Izvor: B92, 17.Apr.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularna "Bitka nacija" na Smederevskoj tvrđavi

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama "Bitka nacija", čiji domaćin je prvi put Srbija i gde će učestvovati predstavnici više od 40 država, biće održano u periodu od 2. do 5. maja, u Smederevskoj tvrđavi, najavili su danas organizatori.

U okviru spektakularne kulturne lokacije i srednjovekovnog zdanja, Smederevske tvrđave, posetioci će biti u prilici da tokom četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana dožive doba srednjeg veka i pogledaju kako su nekada izgledale bitke vitezova.

Ovaj svetski spektakl se već 10 godina održava širom Evrope, a Smederevska tvrđava poslednja prestonica srpske srednjovekovne države koja je svedok burnih istorijskih vremena, ove godine će prvi put u okviru manifestacije "Bitka nacija" otkriti deo tajni koje skriva u svojim visokim zidinama.

U okviru sportskih aktivnosti, uzbudljivih predstava i autentične atmosfere srednjeg veka, posetioci će sva četiri dana ove manifestacije moći da uživaju u koncertima muzičke grupe "Spiritual Seasons", a nakon dešavanja u tvrđavi, očekuje ih muzički program na gradskom trgu.

Prvog dana manifestacije, u četvrtak 2. maja, publika će moći da pogleda nominacije, ali i finalnu grupnu borbu u okviru koje učestvuje po pet članova iz svakog tima, kao i nominacije za žene i takmičenje u srednjovekovnim kostimima i oklopima koje će biti upriličeno u dvorcu.

Nakon dešavanja u tvrđavi muzički program se seli na gradski trg nastupima grupa "The Rock", "Nikola Čubrilo Band" i "Generacija 5". Izvođenje muzičke grupe "Spiritual Seasons" obeležiće i drugi dan "Bitke naroda", petak 3. maj, kada će se odigrati nominacije za muškarce i žene za individualne borbe 1 na 1, ali i za grupne borbe u kojima učestvuje po 5 članova žeskog i po 12 članova muškog tima. Na gradskom trgu, u petak će nastupiti grupe "Faust", "Stare Kuke" i "Yu Grupa".

U subotu 4. maja biće održane nominacije za muške i ženske individualne dvoboje "1 na 1", kao i nominacije za borbu protiv muškaraca. Posetioci tvrđave će tog dana moći da uživaju i u nominacijama za muškarce za grupne borbe u kojima učestvuje po 30 članova tima, u nominacijama za žene koje se bore sve protiv svih, ali i u borbi vitezova 15. veka u punom oklopu.

Dešavanja na gradskom trgu će obeležiti grupe "Prljavi Romeo", "Alogija" i "Orthodox Celts". Finalni dan manifestacije, nedelja 5. maj, publici će pružiti finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, u Profajts kategoriji, kao i nominacije za muškarce koji učestvuju u grupnim borbama sa po 150 članova svakog tima.

Ovaj dan će biti obeležen dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe "Irdorath" iz Belorusije. Tokom četiri dana ovog velikog festivala kulture i sporta, Smederevo će postati prestonica srednjovekovnih sportskih veština.

Smederevska tvrđava, grandiozni spomenik srpske kulture i monumentalni grad despota Đurađa Brankovića i njegove žene Jerine, koji se nalazi na mestu gde se malena reka Jezava uliva u veliki i moćni Dunav, posetiocima će dočarati deo burnih istorijskih vremena i oživeti mitove i legende najveće nizinske tvrđave u Evropi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.