Izvor: MozzartSport.com, 27.Feb.2021, 09:18

Potera za Granerudom

Svetsko prvenstvo na maloj skakaonici u Oberstorfu. Norvežaninu najveći rivali Stoh, Kubacki, Lanišek, Kraft...

Sadašnjost ili prošlost – koji je bitniji parametar za takmičenje na maloj skakaonici u okviru Svetskog prvenstva u ski skokovima, čiji je domaćin nemački zimski sporstki centar Oberstdorf?

U skoro svakoj sportskoj disciplini, kao i u životu, važi poznato pravilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prvo treba skočiti, pa onda reći „hop“, ali su skijaški skokovi jedan od izuzetaka, jer je u ovom sportu doskok možda i najbitniji element, mada ne i jedini važan u procesu koji vodi do trijumfa.

Ljubav na prvi pogled prečesto predstavlja put do poraza, tako da ćemo ovoga puta krenuti od drugonavedenog parametra - tekuće sezone Svetskog kupa, a to znači da je glavni favorit za osvajanje zlatne medalje u bavarskim Alpima debitant u bitkama na maloj skakaonici na Mundijalima, Norvežanin Halvor Egner Granerud. Debitant a prvi pik bukmejkera?! Možda zvuči kao bajka, mada on ne bi imao ništa protiv da je i to u pitanju, pošto bi mu prijalo da se sve po njega okonča bajkovito, a i pristaje uz njegovo ime s obzirom na to da je reč o praunuku poznatog norveškog dečjeg pisca Torbjerna Egnera.

Dvadesetpetogodišnjak iz Osla čini čuda od jesenas. Na javi, ne u bajci, a to je rezultiralo upisivanjem čak 11 pobeda na 22 održane individualne smotre u okviru planetarnog kupa 2020/21, koji je, praktično, već završen, gledajući koliku je bodovnu prednost ostvario u odnosu na pratioce. A do juče je, praktično, imao status anonimnog takmičara. Prednost ili preteško breme za njega, odgovor na to pitanje daće današnje dve serije skokova.

Za razliku od Vikinga, Markus Ajzenbihler iz Nemačke, uz trenutno nešto slabijeg zemljaka Karla Gajgera, prva skija zemlje organizatora, može da se uzda i u prošlost i u sadašnjost, doduše na ovo drugo u nešto manjoj meri.

Trenutno drugoplasirani u Svetskom kupu oko svog vrata je nosio odličje, i to bronzano, posle boja na maloj skakaonici na Svetskom šampionatu pre četiri godine, dok se 2019. okitio zlatom na velikom brdu. Sem toga, mnogo veće iskustvo moglo bi predstavljati plus u odnosu na pet godina mlađeg Norvežanina, dok o vremenu provedenom u skakačkom karavanu ne treba trošiti reči.

U Vislu treba skočiti što dublje, a na skakaonici što dalje. Oba uslova ispunjavaju dvojica Poljaka – jedan je velikan ovog sporta i zove se Kamil Stoh, drugom je ime David Kubacki, a u treće, kandidate za najviši plasman, ih spaja blistava sportska biografija.

Stoh je jedan od najuspešnijih skakača u 21. veku, a svrtstava se u red najboljih poljskih sportista svih vremena. Trenutno na koti broj tri u generalnom plasmanu Svetskog kupa, višestruki pobednik Svetskog kupa i čuvene Novogodišnje turneje, trostruki olimpijski pobednik, između ostalog i na maloj skakaonici u Sočiju pre sedam godina, prvak sveta na velikom brdu 2013. godine, srebrni na maloj skakaonici pre dve godine u Zefeldu... Čovek iz Zakopana u 33. godini života pokušaće da „zakopa“ nade rivala i u svoju kolekciju spakuje najsjajniju medalju, a onda mirne duše može da odleti iz jata orlova visokoletača.

Kubacki prilično zaostaje za svojim sunarodnikom, ali je po jednom osnovu ispred Stoha. Vrlo bitnom, za ovo priliku možda i najvažnijem. Čovek rodom iz Novog Targa brani titulu šampiona danas. Ove takmičarske godine je u solidnoj formi, to pokazuje i njegovo peto mesto u ukupnom plasmanu Svetskog kupa.

Slovenci su po mnogo čemu bliski Germanima, i njihova zemlja naslanja se na Alpe, pa njihovog aduta Anžea Lanišeka takođe možemo svrstati , ako ne u elitnu, bar u narednu diviziju favorita , a zna se šta su Zmajčeki u stanju da urade na „rulet“ takičenjima. Setimo se kakav su šok skakačkoj planeti na dva Mundijala priredili Franci Petek ( pod zastavom SFRJ 1991) i Rok Benkovič 14 godina kasnije, prigrabivši zlatne medalje.

Popularni Leteći brk, Robert Johanson iz Norveške, gledaće da ovoga puta poleti njegovo telo u sadejstvu sa skijama, jer brkovi tu mnogo ne pomažu. Zato može da pomogne iskustvo sa Olimpijskih igara 2018. godine na kojima je stigao do trećeg mesta na maloj skakaonici, pritom je solidan i u Svetskom kupu 2020/21 – četvrta pozicija na ukupnoj tabeli.

Dva zlatna odličja, o ostalom da ne govorimo, treće mesto u kvalifikacionoj rundi, Austrijanca Štefana Krafta, svetskog pravaka 2017. kao da guraju u sam vrh potencijalnih pobednika danas, mada treba demonstrirati krajnji oprez u prognozi na osnovu postignutog u kvalifikacijama, jer one najvećim majstorima uglavnom predstavljaju nešto nalik na generalnu probu pred odlučujući čin, pa ne forsiraju.

Velika enigma je Japanac Rjojua Kobajašija, odličan pred početak Mundijala, mada je poznato da na istom mestu u jednoj seriji zna da bude vatra, u drugoj led, a u tom slučaju će sunce biti predaleko za predstavnika države u kojoj obdanica prva otera noć. Daleko je sunce, ako ni zbog čega drugog ono zbog termina u kom se ovaj boj bije, dok su odličja blizu, preblizu. Na samo dva (duga) skoka.

Plasman u kvalifikacijama: 1. Granerud, 2. Lanišek, 3. Kraft...

PIŠE: Dragan STOJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.