Pet stvari koje navijači Srbije nisu videli u Kataru, a moraju da znaju

Izvor: B92, 03.Dec.2022, 14:55

Pet stvari koje navijači Srbije nisu videli u Kataru, a moraju da znaju

U danima posle eliminacije "orlova" sa Svetskog prvenstva sumiraće se utisci, makar u sklopu one čuvene "svega u Srbiji tri dana dosta".

Lično sam jednu crtu podvukao u jutrošnjem tekstu "Srbija u kontejneru" i želeo bih da to učinim još jednom, ali kroz prizmu onih stvari koje ljubitelji fudbala širom naše zemlje nisu mogli da vide putem televizijskog prenosa.

Budući da završavam drugu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmicu ovde u Dohi i svakodnevno sam pratio treninge, konferencije i utakmice fudbalske reprezentacije Srbije, video sam dosta toga što je prošlo "iza kulisa" javnosti.

Inicijalnu ideju za ovaj tekst dao mi je javašluk u koji sam se uverio samo par sati pre početka utakmice protiv Švajcarske i revolt koji je u meni odmah proradio.

Još u aprilu su iz Fudbalskog saveza Srbije objavili da će im baza na Mundijalu biti hotel "Riksos", na samoj obali mora, udaljen svega 200 metara od stadiona "974".

Potpuno nov i neverovatno prostran i komforan, trebalo je da bude isključivo namenjen srpskim igračima, koji su bili i prvi gosti.

Međutim, tokom prvenstva se sve pretvorilo u paradu navijača, gostiju uglavnom iz Srbije ili dijaspore koji jure igrače po hodnicima da se slikaju i pevaju navijačke pesme.

U nemir iz podnaslova ne ubrajam žurku koja je napravljena pored hotela pred duel sa Švajcarcima, jer je to samo moglo dodatno da motiviše igrače koji su i pozdravili navijače sa terasa, kao ni dolazak supruga i porodica u hotel uoči najvažnije utakmice u poslednjih ko zna koliko godina.

Ne opravdavam, ali donekle mogu da razumem.

Ali... Prisustvo pregršt poznatih ličnosti poput Željka i Jovane Joksimović, voditeljke Branke Nevistić, biznismena Marka Miškovića (čak se priča da su bili folk pevači Aca Lukas i Maja Berović) nikako ne ide u prilog mišljenju da "orlovi čuvaju svoj mir".

Koliko nije postojao nikakav filter u hotelu dovoljno govori činjenica da se jedan srpski jutjuber nonšalantno satima šetao kroz hotel, pored bazena, na hotelskoj plaži, preskakao ograde...

I naravno, slikao se sa igračima, uzimao autograme, kao i brojni nepoznati navijači.

Ko god je želeo, mogao je da dođe do fudbalera koji definitivno nisu imali mira uoči utakmica u kojima su potpuno podbacili.

Bio sam na svim otvorenim treninzima Srbije, makar onih 15 minuta koliko je novinarima bilo dozvoljeno, a uvek mi je jedna stvar zapadala za oko.

Nervozni Dušan Vlahović.

To sam i spominjao u video javljanjima, čak i televizijskim uključenima i svojim tekstovima i sve sam ubeđeniji – želeo je da igra više.

Pucao je napadač Juventusa od snage pre Brazila, potom od nervoze jer nije igrao protiv Kameruna, a kada su mu se "nakalemile" sve afere sa društvenih mreža, konačno je izašao u javnost.

Priznao je da je spreman i da je samo odluka Dragana Stojkovića zbog čega nije igrao više.

A odigrao je samo 79 minuta od mogućih 270, kada govorimo o zvaničnim minutima. I dao jedan gol.

"Odluka selektora je bila da izađem iz igre, ništa sem toga. Osećao sam se dobro. Na poluvremenu me je pitao kako se osećam. Rekao sam da mogu da nastavim, ali me je ubrzo izveo. To je njegova odluka, poštujem sve što selektor kaže", pomirljivo nam je Vlahović rekao u miks zoni stadiona "974".

I dalje sam ubeđen, mogao je i želeo da igra više, ali nije...

Znatno utučenije od Vlahovića, delovali su Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić.

Kapiten je čak bio gotovo bez glasa dok je izašao u susret novinarima iz Srbije.

"Kada u tri utakmice primiš osam golova to je mnogo za prolazak. Ne smeju da nam se dešavaju takve stvari, ne možeš da pobediš tako. Teško je sada pričati, veliko je razočaranje, hteli smo da prođemo, ali nismo uspeli. Kada primiš gol na kraju prvog poluvremena, a onda odmah na početku drugog dela. Bukvalno kao da su nam pucali u noge", rekao je Tadić.

Mitrović je dosta ćutao, a onda tihim glasom, gotovo nečujnim, iz njega su izašle reči tuge i razočaranja.

"Težak poraz, težak dan, noć i za nas i za sve ljude u Srbiji. Previše je i emocija i svega, i ja i ceo tim i ostavili smo sve na terenu i to nije bilo dovoljno. Jedan od najtežih poraza u karijeri. Ne znam šta bih pametno rekao sada, tu su i emocije i nervoza i razočarenja i osećam se prazno...", pričao je Mitrogol sa zamišljenim pogledom.

"Primili smo gol u 45. minutu, kao deca... To je sve za dublju analizu. U svlačionici je muk. Težak poraz, težak trenutak za sve nas. Stvarno smo prazni. Razočarani smo. Moramo da stresemo prašinu sa sebe i krenemo u nove pobede", neutešan je bio najbolji strelac u istoriji nacionalnog tima.

I trebalo bi ga razumeti.

Tokom šampionata je bilo puno zlonamernih i novinarskih pitanja (uglavnom stranaca), koji su se više zanimali za zastavu "Nema predaje" u svlačionici Srbije i moguće susrete sa provokacijama Albanaca iz redova Švajcarske.

Međutim, "pobednik" je poljski novinar Dariuš Faron koji je dan uoči duela 3. kola selektora Stojkovića pokušao da umeša sa ratom između Rusije i Ukrajine.

"Moje pitanje je povezano sa srpskim navijačima koji otvoreno podržavaju Rusiju. Pošto jasno znamo da Rusija ubija nedužne ljude u Ukrajini da li se slažete sa činjenicom da je to velika sramota i koje je vaše mišljenje o tom pitanju, da li Vi takođe podržavate Rusiju?", pitao je Faron.

Ipak, kako protokoli nalažu portparol Fudbalskog saveza Srbije Milan Vuković nije dozvolio ovakve provokacije i sasekao je pitanje u korenu.

"Izvinjavamo se, ali trener i fudbaler neće odgovoriti na to pitanje. Ako imate neko pitanje vezano za sutrašnji meč, to je ok, ali ovo ne. Sledeće pitanje, moliću", rekao je Vuković, ali tu nije bio kraj.

Vuković nam je rekao da je, kao oficir FIFA ispred FSS uputio protestnu notu Svetskoj kući fudbala zbog provokativnog pitanja Poljaka.

Faron uopšte nije anonimus u tamošnjem, pa i evropskom novinarstvu, naprotiv, ali će zbog ovoga najverovatnije morati da snosi određene sankcije.

Završili smo dakle na 29. mestu na Mundijalu, sa očajnim jednim bodom i gol-razlikom 5:8 u samo tri meča, što je izazvalo razlaz nacionalnog tima već narednog jutra.

"Orlovima" je zakazan povratak u nedelju u 11.00 letom za Beograd sa VIP terminala, a isto tako će ostati nepristupačni i u prestonici Srbije za medije i javnost.

No, interesantno je da se neće vratiti svi tada, već su pojedini igrač već u subotu odlučili da napuste Katar i produže na odmor pre povratka klupskim obavezama.

Tako se reprezentacija raspustila tek nepunih 12 sati od poslednjeg sudijskog zvižduka koji su čuli na Svetskom prvenstvu.

Šampionat sveta, dakle, nastavljam da pratim bez naših igrača, već samo sa onima koji su dokazali da su bolji i da više zaslužuju nokaut fazu od nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.