PROŠLO JE DVE DECENIJE: Pobedom od DESET razlike smo uzeli za sada poslednju medalju na Svetskom prvenstvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 18:28

PROŠLO JE DVE DECENIJE: Pobedom od DESET razlike smo uzeli za sada poslednju medalju na Svetskom prvenstvu

Rukomet se vraća u Srbiju.

Rukomet je nekada bio jedan od najpopularnijih sportova u Srbiji. Medalje su bile realnost na svim velikim takmičenjima i postojala je velika baza mladih igrača. Ipak, dugo nema dobrih reprezentativnih (naravno i klupskih) rezultata i popularnost je drastično opala. Opet dovolkajn je bio samo jedan meč sa Tonijem Đeronom na klupi i odmah smo se prisetili svega.

Poslednja medalja je osvojena 2012. u Beogradu kada smo bili drugi na kontinentalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šampionatu, ali na Svetskim prvenstvima pune dve decenije nemamo odličje. Ipak, ta poslednja je ostavrena briljantnom pobedom. U Parizu smo "razbili" Egipat sa neverovatnih 27:17. Na klupi je bio legendarni Branislav Pokrajac koji je i kao igrač uzeo dve bronze na Svetskim prvenstvima (1970. i 1974.).

To je bio kraj jedne velike generacije koja je zbog sankcija morala da preskoči nekoliko takmičenja. Osvojena je bronza na Prvenstvu Evrope 1996. odmah po povratku na scenu, ali tada je ostalo samo jedno upražnjeno mesto za Atlantu i to su iskoristili Španci predvođeni Talantom Dušenbajevim.

JUGOSLAVIJA - EGIPAT 27:17 (11:8)

4. februar 2001. Dvorana Bersi u Parizu 15.000 gledalaca

Sudije: Nemci Leme i Ulrih.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković, Kokir 1, Jovanović 6 (2), Matić 4, Maksić, Lapčević, Golić, Milosavljević 4, Lisičić 3, Škrbić 9, Šterbik.

EGIPAT: Ibrahim, A.Avad 4 (4), Said Husein, Saber Husein, Nabil 1, Ahmed, Hegazi 4, Ragab 2, H.Avad 2, Zaki 2, El Atar 2, El Nakib.

Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Egipat 4 (4).

Isključenja: Jugoslavija 6, Egipat 4 minuta.

Nismo osvajali odličja sledeće dve godine, ali onda je 1999. osvojena bronza na Svetskom prvenstvu. Tada je Jugoslavija je uzela bronzanu medalju na 16. Svetskom prvenstvu u Egiptu kada je u borbi za treće mesto savladana Španija rezultatom 27:24 (12:14). Bila je to ekipa koju su predvodili Nedeljko Jovanović i Nenad Peruničić, gde su brza krila Vladan Matić i Žikica Milosavljević predstavljali konstantnu opasnost. Imali smo dva levoruka bombardera (Blažo Lisičić i Vladimir Petrić), a golmanski duo Dejan Perić i Zoran Đorić (otac sadašnjeg levog beka Srbije Petra) bio je jedan od najboljih na svetu. U timu je bio i tada mladi čuvar mreže Arpad Šterbik. Trener je bio legendarni Zoran Tuta Živković.

Inter je savladao Juventus i došao na prvo mesto u Seriji A, pa Milan večeras (20.45) na gostovanju Kalljariju želi da se ponovo odvoji od najvećeg rivala. Kvota na dvojku je 1,70, dok je dupla šansa 1X 2,15. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Kaljari – Milan.

Imala je i SFRJ mnogo uspeha na Prvenstvima sveta. Osvojili smo bronze 1970. i 1974. Igrali su tada Branislav Pokrajac, Milan Lazarević i kao i deda sadašnjeg reprezentativca Alekse Kolakovića, Petar Fajfrić. uz nenadmašnog golgetera Hrvoja Cvebu Horvata  i Abaza Arslanagića na golu. Sa njima je bio i Nebojša Popović je kasnije postao čuveni ortoped, a ima i pored dve bronze na svetskim prvenstvima i zlato na Olimpijskim igrama 1972. kao i titulu prvaka Evrope sa Borcem iz Banjaluke, Danas je to nemoguće da vrhunski sportista bude i hirurg.

Za sada jedino zlato na Svetskim prvenstvima je uzeto 1986. u Švajcarskoj. Sa klupe je reprezentaciju predvodio legendarni Zoran Živković a okosnicu ekipe su činili Momir Rnić (kapiten), Veselin Vuković,Veselin Vujović, Jovica Elezović, Mile Isaković, Jovica Cvetković i Zlatko Portner. Tada je Metaloplastika vladala Evropom, a Jugoslaviju su činili Šapčani sa par pojačanja.

SFRJ je najbolje rezultate ostvarivala na Olimpijskim igrama. Zlata su osvojena 1972. u Minhenu i 1984. u Losa Anđelesu, dok je je bronza doneta iz Seula 1988. Bili smo nadomak odličja i u Sidneju 2000. Nismo imali sreće tada, pa je ekipa koju ju je sa klupe predvodio Veselin Vujović na kraju bila četvrta. Interesantno je da smo poslednji put među deset najboljih na bilo kom takmičenju bili deveti na Igrama u Londolu 2012. Samo to reći i dovoljno je da se shvati u kakvim smo problemima.

Šteta je što sada nismo u Egiptu i da na krilima dobrih rezultata iz kvalifikacija za Prvenstvo Evrope vidimo gde smo u odnosu na najbolje. Mogli bi lako do iznenađenja, ali nismo zaslužili taj plasman i treba da polako dođemo do pravih rezultata.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda srpska odbojkašica Milica Tasić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.