Košarkaši ostali bez medalje, Argentina prejaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2019, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši ostali bez medalje, Argentina prejaka

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas od Argentine 97:87 (23:25, 26:29, 18:14, 29:20) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kini.

Posle ubedljive i velike borbe Argentinci su izborili plasman među četiri najbolje ekipe, dok će izabranici selektora Aleksandra Đorđevića igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

Srbija je odigrala još jedan meč ispod svog nivoa, dok su Argentinci uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odličan šut za tri poena i veliku želju zasluženo otišli u borbu za medalju.

Jedan od favorita za osvajanje svetskog zlata zaustavljen je u eliminacionoj fazi, a Argentina je održala košarkašku lekciju srpskom timu koji u poslednja dva meča na SP pokazao mnogo slabosti.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je 38-godišnji Luis Skola sa 20 poena, dok je Fakundo Kampaco dodao dva manje.

U timu Srbije Bogdan Bogdanović postigao 21 poen, Nikola Jokić je ostvario dabl-dabl sa 16 poena i 10 skokova, dok je Nemanja Bjelica ubacio 18 koševa.

Argentina će u polufinalu igrati protiv poraženog iz duela SAD - Francuska, koji je na programu u sutra u Donguanu.

KRAJ - 97:87

40. minut - Kampaco uzvraća trojku, gubimo loptu u napadu, Argentina je na plus 10, 95:85.

39. minut - Argentina održava prednost, trebaju nam brze trojke. Bogdanović sa 8 metara, za - 6, 91:85.

37. minut - Meč se lomi, Argentinci dva napada rešavaju sa košem uz faul. Sada su na plus 11, 87:76, najveća prednost do sada. Sve je manje vremena za preokret.

35. minut - Argentina ne staje, sve pogađaju, sada su na plus 9, 82:73.

33. minut - nismo dugo vodili, Argentince i dalje služi šut za tri poena, sada oni vode 76:72.

31. minut - trojka Gudurića za vođstvo Srbije 70:68

Kraj treće četvrtine

30. minut - nikako da preokrenemo meč u svoju korist iako smo dobili treću četvrtinu 18:14. Gubimo 67:68.

28. minut - Bjelica se razigrao, i smanjujemo na 65:66

26. minut - ponovo Argentinci lako poentiraju. Treba nam jača odbrana. Sada smo na minus 5, 61:66, Đorđević traži tajm aut.

24. minut - uzvraća Jokić, ponovo smo na minus -2, 57:59

23. minut - serija Argentinaca 5-0, za plus 7 59:52

21. minut - trojka Bogdanovića za minus 2, 52:54

Poluvreme - Argentina ima pet poena prednosti.

19. minut - Argentina nastavlja da šutira kao u transu. 10 trojki za poluvreme.

16. minut - Argentinci fantastično šutiraju za tri poena i ponovo se vraćaju na 8 razlike.

14. minut - Jokić vraća Srbiju na pristojnu razliku.

12. minut - Marjanović pravi nameran faul. Argentinci ponovo prave prednost.

Počela druga četvrtina - Dobar start Orlova i prvo vođstvo koje donosi Micić košem uz faul.

Kraj prve četvrtine - Argentinci imaju dva poena prednosti.

9. minut - Tehnička za klupu Argentine. Bjelica pogađa bacanja.

7. minut - Bolja igra Srbije. Više guranja lopte pod obruč. Bjelica iz kontre donosi izjednačenje.

Protivnik agresivan u odbrani, ali previše. To je rezultiralo time što su izašli iz ponusa posle tri minuta i 40 sekundi igre. Žestoko, puno kontakta. Važnost meča unela je dodatnu nervozu.

4. minut - Gaučosi brzo ulaze u bonus, Srbija hvata ritam i smanjuje razliku na 12:7.

2. minut- Nešto sporiji početak naših. Argentina vodi 7:2.

13.00 - Meč je počeo.

Pobednik utakmice u Donguanu će u polufinale na duel sa Amerikancima ili Francuzima, dok poraženi gubi priliku da se bori za medalju.

Košarkaški reprezentativac Vasilije Micić ostao je sa timom u Kini, uprkos smrtnom slučaju u porodici.

Posle otrežnjenja u vidu poraza od Španije, ekipu Aleksandra Đorđevića očekuje u Donguanu četvrtfinalni duel na Svetskom prvenstvu u Kini, a protivnik je selekcija Argentine. Najvažniji duel na šampionatu "orlovi" će igrati protiv, za sada, neporažene ekipe, koju sa klupe predvodi Serhio Ernandez.

"Gaučosi" su redom na pleća obarali Južnu Koreju, Nigeriju, Rusiju i Venecuelu, da bi u duelu sa Poljskom, u borbi za prvo mesto u grupi, izvojevali ubedljiv trijumf (91:65) i pokazali da su ekipa za svaki respekt.

Srbija je, posle četiri ubedljiva trijumfa, poražena od Španije, u jednom duelu u kojem "orlovi" nisu ličili na sebe, što je verovatno bilo ozbiljno upozorenje košarkašima da opuštenom pristupu igri nema mesta na velikom takmičenju kakvo je Mundobasket.

Kada su dueli Srbije i Argentine u pitanju, teško je ne pomenuti meč koji su dve selekcije odigrale u finalu Svetskog prvenstva 2002. godine u Indijanapolisu.



Tada su "orlovi", predvođeni Dejanom Bodirogom i Predragom Stojakovićem, stigli prednost protivnika, uveli meč u produžetak, u kojem su "samleli" protivnika i stigli do novog svetskog zlata.

Zanimljivo je i da su dve ekipe igrale u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Atini četiri godine ranije, a jedan od junaka pobede tada selekcije Jugoslavije bio je Aleksandar Đorđević, sada selektor Srbije.

Nekako van radara, Argentina je u Kini stigla do četvrtfinala bez poraza. Rivali "gaučosima", ruku na srce, nisu bili iz samog vrha svetske košarke, ali pet sigurnih pobeda (najmanje ubedljiva protiv Rusije – 69:61) jasan su pokazatelj da se radi o čvrstoj ekipi, disciplinovanoj u odbrani, a raznovrsnoj u napadu.

Zvuči pomalo neverovatno da je glavni igrač u ekipi (pre)iskusni Luis Skola, koji je prvi strelac i skakač ekipe, a svi napadi idu preko Fakunda Kampaca, plejmejkera Reala, koji po utakmici beleži prosečno sedam asistencija.

Statistički gledano, Srbija ima bolje "brojeve" od Argentine u većini kategorija: prosečnom broju datih poena (96.4/87.2), u šutu za dva poena (66.7%/51.5%), u šutu za tri poena (42.1%/35.3%), prosečnom broju asistencija (27.6/21), dok je egal u prosečnom broju skokova (35.4/35.8).

Ipak, ono što nije toliko vidljivo okom statistike je odbrana argentinskog tima. Protiv Poljske su imali čak 16 ukradenih lopti, pa su dobar deo poena postizali iz kontranapada. Srčanost i borbenost glavne su karakteristike tima, koji u otadžbini s pravom zovu "duša Argentine".

Daleko od toga da je Argentina tim kojeg "orlovi" treba da se plaše, ali ih treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Ukoliko srpski tim bude igrao kao na prva četiri meča na šampionatu (doduše protiv znatno slabijih rivala), u pobedu ne bi trebalo sumnjati.

Selektor Đorđević mora da "zategne" odbranu, igrači moraju biti spremni na veliki broj intenzivnih fizičkih duela, na obe strane terena. Očekujemo buđenje nekih igrača, koji su "prespavali" utakmicu sa Španijom, kao i da se podigne procenat šuta za tri poena, koji je bio glavna snaga igra srpskog tima do duela sa "furijom".

Ukoliko se sve te kockice sklope, Srbija će se plasirati u polufinale Mundobasketa, gde bi im potencijalni protivnik bio bolji iz duela između SAD i Francuske.

Od sada pa do kraja turnira, svaka sledeća utakmica je najvažnija. Lepo bi bilo kada bi se Argentina još jednom našla Srbiji na putu do zacrtanog cilja u koji svi (i dalje) verujemo – zlatne medalje na Mundobasketu u Kini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.